Pocetna Kultura Izložba Aleksandra Rakezića

Izložba Aleksandra Rakezića

144
0
Podelite

U novom Kulturnom (DE) centru “Reflektor” u Gorjanima, u subotu, 27. aprila, otvorena je prva samostalna izložba u ovom prostoru, mladog umetnika Aleksandra Rakezića pod naslovom „Slon u sobi“. Izložba traje do 11. maja.

– Izraz “slon u sobi” je metafora koja označava važnu temu ili pitanje koje je svima očigledno i/ili koje svi znaju, ali ga niko ne spominje. Mnogo je događaja u društvenoj, kulturnoj, istorijskoj i političkoj sferi koje bi mogli opisati kao slučajeve “slona u sobi”, ali kroz ovu izložbu se ipak dotičemo onog „slona“ koji je vezan za kulturnu javnost i elitisktički postavljene sisteme vrednosti. Metafora slona predstavlja animozitet akademske zajednice i kulturne javnosti ka estetici i ukusu radničke klase kao i prema slikama koje isti kreiraju / konzumiraju.

Glavna okosnica istraživanja je fenomen slike sa fokusom na slike iz masovnih medija, pre svega iz digitalne sfere. Predlošci su digitalne kompjuterski generisane ili foto-montirane slike bez autorstva koje u sebi sadrže motiv srca. Ovakve sadržaje koje ljudi razmenjuju u digitalnoj komunikaciji, mogu se naći i na pozadinama (wallpaper) telefona i računara. Serija ilustruje varijacije na tu temu, konstantno tretirajući svaki komad kao klasicističko delo štafelajnog slikarstva čime se preispituje savremeno slikarstvo i njegove tematske i formalne granica. Praksa pokazuje da se najlakše odbacuju i stigmatizuju medijske slike koje su puke poruke društvu kapitalizma. Upravo ovakve medijske slike su poslužile kao inspiracija za seriju radova čiji je deo prikazan na izložbi „Slon u sobi“ – piše u propratnom materijalu za izložbu.

Aleksandar Rakezić je rođen 1995. godine u Kraljevu. Osnovne i master studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Milete Prodanovića. Kao stipendista Vlade Francuske provodi semestar na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu, studio Gijom Paris, 2019-2020. Trenutno je treća godina doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Do sada je imao brojne samostalne i grupne izložbe. Njegovi radovi se nalaze u privatnim kolekcijama u Nemačkoj, Francuskoj, Švedskoj. Živi i radi u Beogradu.

Na otvaranju izložbe nastupio je pop hor G.L.A.S. kojim rukovodi Marina Šaponjić uz klavirsku podršku Vanje Dabić

Ovogodišnji program Galerije Reflektor realizuje se uz podršku Grada Užica (Era kulture 2024.) programa Kultura za demokratiju (CFD) koji pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji da, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama koje su od važnosti za lokalne zajednice. Takođe, CFD projekat podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući na taj način prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji. Prva faza projekta traje od oktobra 2021.godine do februara 2025. i podržava ga Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.

Foto: Kulturni (DE) centar “Reflektor”