Pocetna Društvo „Tesla na Đetinji“

„Tesla na Đetinji“

443
0
Podelite

Osma manifestacija „Tesla na Đetinji“ biće održana od 7. do 9. jula i ponudiće niz kulturnih dešavanja među kojima i programe koji će podsetiti i ukazati na značaj naučnih dostignuća velikog srpskog naučnika Nikole Tesle, najavili su Zoran Žeravčić i Dragan Filipović članovi Udruženja „Tesla na Đetinji“ koje je organizator manifestacije uz podršku Gradskog kulturnog centra, a u okviru programa „Užice – prestonica kulture 2024“.

Svi događaji manifestacije biće organizovani na platou ispred hidrocentrale „Pod gradom“ na Đetinji, ali i u samoj hidrocentrali na gradskoj plaži koja je prva u Evropi, a druga u svetu, sagrađena po Teslinom višefaznom sistemu naizmenične struje. Ova hidroelektrana i danas iz svojih muzejskih „simens-halske“ genaratora proizvodi struju što je svrstava u najstarije očuvane hidroelektrane u svetu.

Hidocentrala će tokom cele manifestacije biti otvorena za posetioce. Tako će svi zainteresovani Užičani i gosti Užica moći da je posete bez najave i čekanja. Hidrocentrala će biti otvorena za posetioce i tokom MOSI igara od 10. 14. jula.

Dr Goran Marjanović govoriće o Teslinom životui i delu, kao i o značaju užičke hidrocentrale na Đetinji, dok će Pribojac koji se školovao u Užicu dr Vladimir Reković, naučnik koji je od 2007. godine angažovan na planetarnom projektu u CERN-u, govoriti na okruglom stolu na temu „Mladi i nauka“. Učesnik manifestacije biće i popularni srpski dečiji pisac Uroš Petrović koji će prirediti radionicu „Mozgalica za bolji svet“. Posetioci mogu pogledati dve izložbe, jednu čine slike nastale sa prethodnih likovnih kolonija „Tesla na Đetinji“, a druga je pod nazivom „Znaljmeniti Užičani – graditelji hidrocentrale „Pod gradom“, a biće prioređena i dva mini koncerta, 8. jula nastupiće „Ten strings – ex yu rock“, a 9. jula Dragan Ilić Šeki.