Pocetna Društvo „Žestival“ u Užicu od 25. avgusta do 1. septembra

„Žestival“ u Užicu od 25. avgusta do 1. septembra

968
0
Podelite

Festival prirode i tradicije „Žestival 2024“ po deveti put biće održan od 25. avgusta do 1. septembra u Užicu. Ova manifestacija iz godine u godinu ima sve više učesnika i posetilaca, sa ciljem da promoviše privredne, kulturne, turističke potencijale i autentične proizvode. Tokom festivala biće održani koncerti, promocija knjige, boemsko veče, užički bazar, posete centrali “Pod gradom” i Potpećkoj pećini. Ponovo će Užičani imati priliku da slušaju i legendarnu grupu Feniks u bašti GKC-a.

Najavljujući ovu manifestaciju gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević istakla je da grad ima veliki broj festivala koji se održavaju duži niz godina i koji krase ovaj grad u različitim oblastima.

– Ovogodišnji “Žestival” održava se u okviru programa “Užice-prestonica kulture Srbije 2024” kojim želimo da promovišemo naše tradicionalne proizvode, turističke potencijale ali i druge manifestacije. Za proteklih šest meseci realizovano je 166 kulturnih sadržaja-navela je gradonačelnica.

Ona je pozvala sugrađane da isprate i uživaju u programima u okviru “Žestivala”

Branislav Mitrović, predsednik Organizacionog odbora festivala rekao je da “Žestival” kao višeslojna manifestacija prezentuje privredne, kulturne, turističke potencijale i autentične proizvode.

– „Žestival“ počinje u nedelju, 25.avgusta iz Sevojna sa najavom događaja i uz učešće KUD -a “Naš zavičaj”. U ponedeljak na tvrđavi Stari grad biće promocija reprint izdanja knjige Užički Amarkord u izdanju Dejana Malenkovića, a zatim i koncert muzičkog sastava Duo moderato.

U utorak 27.avgusta na platou centrale “Pod gradom”glumac Tihomir Stanić izvešće monodramu “Na Drini ćuprija”, zatim u sredu 28.avgusta u Beloj Crkvi Karanskoj biće stručni skup na temu Karansko jevanđelje sa početka 17.veka. Uveče u bašti GKC biće održano Boemsko veče, svojevrsno sećanje uz poeziju i muziku na stare kafane, boeme i znamenite ličnosti koje su ostavile trag u našem gradu. Ove godine govoriće se o Lalu Milosavljeviću i Radmili Burlić*-, najavio je Mitrović.

Na konferenciji su najavljeni i koncerti 29.avgusta Simfonijskog hora i orkestra koji će izvesti Ohridsku legendu pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, a 30. avgusta nastupiće Big Bend RTS-a koji će izvoditi muziku Geršvina.

U subotu 31. avgusta je izložbeni sajamski dan pod nazivom Večernji užički bazar koji počinje od 17 časova na Trgu partizana na kome će izlagati proizvođači autentične proizvode. Ove godine gosti će biti i iz Vojvodine, Šumadije i Istočne Srbije.

Na bazaru će biti proizvođači džemova, nošnji, lekovitog bilja, meda i proizvoda od meda, najbolje rakije… U okviru tog događaja biće uručene nagrade najboljim proizvođačima rakije, a biće i degustacija najveće “Šuljagine” komplet lepinje. Zatim će u 20 časova biti održan veliki koncert KUD “Sevojno” koje ove godine obeležava 70 godina od osnivanja.

U subotu i nedelju biće organizovan povratak prirodi, a za posetioce biće otvorena i centrala “Pod gradom”, kao i besplatna poseta Potpećkoj pećini. Ulaznice za posetu pećini zainteresovani mogu podići naredne nedelju u Info centru Turističke organizacije.

Poslednjeg dana festivala u nedelju 1. septembra u bašti GKC biće održan koncert legendarne užičke grupe Feniks.