Pocetna Čajetina Rakijada u Šljivovici, promocija na Kraljevom trgu

Rakijada u Šljivovici, promocija na Kraljevom trgu

35
0
Podelite

Trinaesti Šljivovački sajam domaće rakije, popularna Rakijada biće održana 11. i 12. oktobra u organizaciji Opštine Čajetina, Zlatiborskog eko agrara, Turističke organizacije Zlatibor, Kulturnog centra Zlatibor i Mesne zajednice Šljivovica.

Svečanosti otvaranja u Šljivovici u subotu u 13 časova, prethodiće prezentacija pečenja rakije i degustacija domaćih rakija na Kraljevom trgu u petak 11. oktobra u vremenu od 16 do 20 časova kao i poziv gostima da dođu na tradicionalnu poljoprivredno-turističku manifestaciju.

Direktor Zlatiborskog eko agrara, Marko Marić rekao je na pres konferenciji povodom najave Sajma da je oko sto uzoraka domaće rakije dato na analizu i učesnici će se takmičiti u dve kategorije, rakija sa gazdinstava i industrijska rakija. Odluku o najkvalitetnijim rakijama doneće eminentni stručnjaci na čelu sa prof. Ninoslavom Nikićevićem.

– Tradicija našeg sela kroz proizvodnju rakije podržana je od lokalne samoupravu i kroz agrarnu politiku, uključujući autohtone sorte šljiva – rekao je Marić uz napomenu da je debata na temu da li je rakija dobila naziv po selu Šljivovica ili je selo dobilo naziv po rakiji šljivovici i dalje otvorena. Poznata smotra domaće rakije održava se posle četiri godine pauze čemu je svojevremeno doprinela i epidemija korona virusa.

Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor rekao je da se Rakijada vraća na “stare staze” i da njeno održavanje potkrepljuje težnju opštine Čajetina za regionalnim razvojem i unapređenje sela kroz infrastrukturu i održavanje manifestacija,

– Novina je da će promocija Rakijade ove godine biti na Kraljevom trgu, dan pre održavanja u Šljivovici gde će turisti moći da se upoznaju sa procesom pečenja rakije kao i sa samim programom Rakijade. Novina je i nagradna igra za posetioce i bogat kulturno-umetnički program uz poziv svima da dođu na druženje u Šljivovicu u subotu 12. oktobra – rekao je Živanović.

Gorica Stanić, organizator programa u Kulturnom centru navela je da su osmislili bogat kulturno-umetnički program sa zdravičarima, nastupom pevačkih grupa i kulturno-umetničkog društva i neizostavnim trubačima.

U ime Mesne zajednice Šljivovica Dejan Škodrić je pozvao goste da u što većem broju dođu u ovo zlatiborsko selo na manifestaciju za koju će se u narednim godinama truditi da podignu na viši nivo sa željom da postane regionalna.

Direktorka Kulturnog centra Zlatibor Danica Jevtić Šišović istakla je učešće na manifestaciji đaka koji pohađaju škole na Mačkatu i Šljivovici i igraju folklor kao primer kako se deca sa Zlatibora ponose tradicijom, bilo da je ona u proizvodnji pršute, proizvodnji rakije ili pletenju vunenih čarapa.