Pocetna Društvo Rekordna poseta Stopića pećine

Rekordna poseta Stopića pećine

1933
0
Podelite

Stopića pećina je u 2019. godini imala 89 113 posetilaca. Sa ovom brojkom, kažu u TO Zlatibor, ovaj lokalitet drži rekord u Srbiji. Za one koji su atraktivnu pećinu sa bigrenim kadama već videli, a ztim se vraćali da je vide ponovo, lepa vest je da će od februara ponuda biti proširena sa oko 80 metara novog prostora sa kadama dubokim i do 7, 5 metara.

Kao što su iz TO Zlatibor i najavljivali u prethodnoj godini, u Stopića pećini su u toku radovi na pešačkoj stazi koja vodi kroz kanal sa kadama do novog proširenog prostora. Ovo je, kaže Jovan Pavlović iz TO , najatraktivniji ali ujedno i za uređenje najteži deo pećine.

„Veoma je atraktivan ovaj deo kanala, tu su kade i do sedam i po metara dubine. Tu imamo uronjeni stalaktit, već ima pećinskog nakita, jer Stopića pećina ne obiluje sa mnogo pećinskog nakita jer ima veliki otvor, tako da ima dosta spoljašnjih uticaja klimatskih, a ovaj deo je stvarno izuzetno dobar. Radovi su planirani da budu gotovi do kraja meseca, kada se nadam da ćemo moći da vas pozovemo da vidite kako će to izgleda. Tu će biti i podvodna rasveta, plus rasveta sa belim svetlom sa led rasvetom u samoj pećini, tako da ćemo našim gostima i obezbediti i novi sadržaj. Novi deo sa raznim cik – cak krivinama, obilaženjem terena je negde oko 80 metara i bez obzira što nije nešto mnogo dugačak, u njemu ima maltene više sadržaje nego u ostalom delu pećine,“ kaže Jovan Pavlović iz TO Zlatibor.

Do sada je TO uradila dosta toga trudeći se da ovu prirodnu atrakciju učini dostupnom posetiocima: prilazni put, parking prostor, prilazne pešačke staze, ulaznu kapiju, biletarnicu, staze kroz Svetlu i Tamnu dvoranu do tzv. Izvora života , kao i staze iznad bigrenih kada i rasvetu. Takođe se u zimskim danima trude da put bude očišćen i prohodan, što smo se na licu mesta uverili jer posetilaca ima i u zimskim danima. Sa novom dvoranom šetnja kroz Pećinu biće još izazovnija.

„Ovo nam je priroda dala, sačuvali nam preci, moramo i mi sačuvati za druge. Iako je i ranije bio dosta poseta ovoj pećini, videli ste da ima dosta natpisa iz 1920. i 1927. godine, iako je ona prvi put opisana tek 1901. godine, da bi posle 1913. i 1956. godine rađena istraživanja, a od 1985. zahvaljujući profesoru Radenku Lazareviću formiran je odbor, krenulo se u neke aktivnosti oko uređenja, a onda je počeo rati i razne nezgode. Tako smo ušli u 21. vek, a 2008. je prevedena u turističke namene,“ dodaje Pavlović.

Za pećinu nisu zainteresovani samo turisti, već i razne prosvetne i naučnistraživačke ustanove kao što su Geološki fakultet, Zavod za zaštitu prirode, a u poslednje vreme i Biološki fakultet čiji predstavnici vrši istraživanja u njoj.

Za radove u pećini su Ministarstvo za zaštitu životne sredine i opština Čajetina izdvojile oko 3, 5 miliona dinara. Inače, Opština je kupila u protekloj godini još 1 hektar zemlje u ovom zaštićenom području kako bi mogle da se neometano obave sve planirane aktivnosti.