Pocetna Čajetina Otvoren treći javni poziv IPARD

Otvoren treći javni poziv IPARD

1530
0
Podelite

Treći javni poziv za meru tri IPARD-a otvoren je do 24. februara 2020. godine, a sredstva su namenjena za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda. Preduzeće Zlatiborski ekoagrar poziva zainteresovane poljoprivrednike koji ispunjavaju uslove da se obrate za savet i pomoć.

IPARD, odnosno, instrument pretpristupne pomoći Evropske unije za ruralni razvoj u Srbiji se sprovodi od 2014. do 2020. godine kroz dve mere. Posle investicija u fizičku imovinu gazdinstva, aktuelna mera III podrazumeva investicije u fizičku imovinu za preradne kapacitete i marketing u sektorima mleka, mesa, voća i povrća, grožđa, jaja i ribarstva. Treći javni poziv na snazi je do 24. februara, ali bi svi zainteresovani prerađivači trebalo na vreme da krenu sa prirpremom dokumentacije.

„Ovom prilikom pozivam sve poljoprivrednike sa teritorije opštine Čajetina koji se bave preradom, a znamo da ih ima dosta, da se što pre jave u kancelarije preduzeća „Zlatiborski ekoagrar“ da vidimo šta je ono što je njima potrebno. Mi u sklopu svojih aktivnosti nudimo tu konsultantsku uslugu koja je u ovom slučaju besplatna za popunjavanje forlumara i apliciranje za IPARD fond,“ kaže Katarina Murić iz preduzeća Zlatiborski ekoagrar.

U prihvatljive troškove spadaju zanatski, građevinski, infrastrukturni, pejzažni radovi, prilazni putevi kao i nabavka opreme koja je neophodna za unapređenje preradnih kapaciteta i marketinga, a iznos povraćaja je 50 procenata od vrednosti investicije. Realizacija se ne sme započeti pre rešenja o odobrenju projekta. Na ovaj konkurs mogu se prijaviti komercijalna poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu ili preduzetnici upisani u APR, privredna društva i zadruge, a za prerađivače mleka i mesa postoje određena ograničenja.

„U okviru ovog poziva mogu da konkurišu proizvođači iz sektora mleka koji mogu da dobiju povraćaj u iznosu od 10 hiljada evra do dva miliona evra, a njihova dnevna proizvodnja se kreće u rasponu od tri hiljade litara mleka do 100 hiljada litara mleka. Tu su i proizvođači iz sektora mesa koji mogu dobiti povraćaj od 10 hiljada evra do milion evra, i tu se odnosi na proizvođače čiji je kapacitet klanja 10 goveda, 50 ovaca ili 50 svinja. Što se tiče oblasti iz biljne prozvodnje, voća, povrća i grožđa, tu ne postoje nikakva ograničenja te vrste,“ poručuje Katarina Murić.

Ideja IPARD programa je da se osnaže srednji proizvođači, a na teritoriji opštine Čajetina postoje primeri dobrog korišćenja ovih bespovratnih sredstava.