Pocetna Društvo Borba za čist vazduh

Borba za čist vazduh

1870
0
Podelite

– Ovo je naš grad i ako budemo razmišljali samo politički  I probleme koristili za kampanju onda ćemo i dalje biti šampioni zagađenosti – kaže građanski aktivista Zoran Filipović Fipa.

Na Gradskom trgu održana je ulična akcija “Borba za čist vazduh” tokom koje su ekološki aktivisti gradjanima delili letke i sa njima razgovarali o aerozagađenju kao velikom problemu Užica. Slične akcije održane su i u drugim mestima Zlatiborskog okruga, pre svih u Kosjeriću koji kao Užice muči isti problem.

-Užice je na vrhu lestvice najzagađenijih gradova u Srbiji i pre desetak dana registrovano je preko 540 migrograma PM 10 čestica po kubnom metru, a u periodu od deset dana imali smo preko 400 čestica po kubnom metru što je neslavni rekord – rekao je aktivista  Zoran Filipović.

On je istakao da su ljudi isključeni i reaguju kao da se ovaj problem njih ne tiče, a tako je bilo I pre dva meseca kada je Užice imalo najekstremnije zagađenje najverovatnije za proteklih desetak godina.

-Efekti ovakvih čestica vidljivi su za pet do deset godina, a mi se kao u svemu ponašamo kao da se to nas ne dotiče i kao da ništa ne dugujemo našoj deci i potomcima – opominje Filipović.

On dodaje da problem aerozagađenja nije od juče i nije ga lako rešiti i zahteva planski pristup.

-To nije politički problem jedne vlasti i da bi se rešio mora postojati konsenzus svih političkih faktora u gradu, bez obzira na ishod bilo kojih izbora, ovih ili sledećih I onih za deset godina – kaže Filipović i dodaje da je dobra ideja zasaditi 16.000 stabala, ali da treba uključiti volontere i da je  to je jedan korak, jer imamo i ložišta i automobile  i gomilu ekološđkih problema koje treba rešiti.