Pocetna Politika Zajednička fotografija za kraj

Zajednička fotografija za kraj

2725
0
Podelite

Na početku poslednje sednice užičkog parlamenta u ovom sazivu minutom ćutanja odata je pošta nedavno preminuloj odbornici Demokratske stranke Borici Jovanović, osvedočenom borcu za demokratiju, koja je u više navrata bila odbornik iz redova užičkih demokrata.

Kraj mandata još jednog skupštinskog saziva u Užicu ovekovečen je i zajedničkom fotografijom odbornika pozicije predvođene SNS-om i opozicije čiju okosnicu čine DS i Dveri ispred zgrade Gradske skupštine Užica. Opozicija koju čine stranke Saveza za Srbiju zatim je napustila skupštinsko zdanje bojkotujući i ovu sednicu užičkog parlamenta kao što je to činila prethodnih meseci.

Odluka o kreditnom zaduženju Grada shodno dobijenoj saglasnosti Ministarstva finansija od 150 miliona dinara usvojena je glasovima vladajuće većine koju predvodi SNS. Odluku je obrazložio gradski većnik za finansije Miodrag Petković koji je rekao da su sredstva namenjena za rekonstrukciju javne rasvete 40 miliona, za izradu projektne dokumentacije za Zdravstveni centar Užice 50 miliona dinara, za izgradnju parking mesta i montažne garaže 25 miliona dinara i 35 miliona dinara za izgradnju ulica i vodovoda. Ukupna zaduženja Grada Užica sa ovim kreditom iznose 511 miliona dinara.

Promena plana investicionih ulaganja uslovila je izradu rebalansa poslovanja JKP “Bioktoš”. Zbog požara koji se desio u decembru 2019. godine planirano je dodatno ulaganje u rekonstrukciju i izgradnju upravne zgrade na groblju Sarića Osoje u iznosu od 12 miliona dinara i nabavku kancelarijske opreme u vrednosti od 370.000 dinara. “Bioktoš” će ove radove finansirati iz sopstvenih sredstava. Ukupna investiciona ulaganja ovog preduzeća za tekuću godinu iznose 93 miliona dinara, od čega će veći deo finanirati iz sopstvenih sredstava, a ostale iz bankarskog kredita. Iz kredita se finaniraju autočistilica 20 miliona dinara i rekonstrukcija zelene pijace III faza 30 miliona dinara. Pored navdenih planirana su i sledeća ulaganja: nabavka kamiona-autopodizača 11 miliona dinara, dva polovna autosmećara 9 miliona dinara, kontejnera 4.050.000 dinara, komunalni usisivač 2 miliona i ostale opreme u iznosu od 5.450.000 dinara. Završetak druge faze rekonstrukcije zelene pijace vrednosti 31 mlion dinara je u toku.

Promena poslovnog plana JKP “Vodovod” usledila je zbog izostanka planiranih sredstava za regres i topli obrok ove godine shodno kolektivnom ugovoru što je overeno i skupštinskom odlukom.

Odluka o formiranju preduzeća “Stari grad Užice”, odnosno društva sa ograničenom odgovornošću uvrštema je u dnevni red na početku zasedanja. Odlukom je propisano da se delatnost društva obavlja na području Gradske plaže, Užičkog grada -“Stari grad”, klisure reke Đetinje sa Staparskom banjom i Staparske gradine.

Jedna od tačaka dnevnog reda odnosi se na donošenje odluke o podizanju spomenika majstoru trube Milovanu Miću Petroviću na Rakijskoj pijaci.

I Izveštaj Saveta za rodnu ravnopravnost nalazi se pred odbornicima. Njegov osnovni cilj shodno Akcionom planu je poboljšanje položaja žena i unapređenje rodne ravnopravnosti na teritoriji grada Užica. Za aktivnosti Akcionim planom u 2018. godini opredeljeno je 500.000 dinara, a u 2019. godini 250.000 dinara. Između ostalog radilo se na stvaranju preduslova za učešće mladih i višestruko diskriminisanih grupa u javnom i političkom životu i održane su radionice i tribine, na obeležavanju važnih datuma posvećenih borbi za ženska prava. 8. marata, 15. oktobra – Dana seoskih žena . Pažnja je posvećena smanjenju ekonomske nejednakosti žena i Savet za rodnu ravnopravnost konkurisao je sa projektom “Lokalni mehanizmi za ekonomko osnaživanje seoskih žena” koji je realizovan 2018. godine.