Pocetna Ekonomija Organska hrana je budućnost

Organska hrana je budućnost

2019
0
Podelite

Užički„Master food“ predstavio je na sajmu organskih proizvoda u Nirnbergu osim zamrznutog voća i svoj brend – džemove Mountain Fruits Organic i ostvario 50 poslovnih kontakata. U toku su isporuke probnih količina stranim i pregovori sa domaćim trgovinskim lancima. Mrežu kooperanata želi da proširi, kako u proizvodnji organske maline, tako i u okviru novog projekta – uzgoju organske jagode

Užički „Master food“ jedan je od 11 srpskih proizvođača organskih proizvoda koji se predstavio na nedavno održanom najvećem Međunarodnom sajmu organske hrane „Biofach 2020“ u Nirnbergu u Nemačkoj koji je okupio oko 3,5 hiljada izlagača sa svih kontinenata. Srpske kompanije su tokom Sajma realizovale preko 550 poslovnih kontakata, a dogovoren je i izvoz 2,5 miliona evra. „Master food“ je realizovao preko 50 poslovnih kontakata, a izlagao je svoj asortiman organskih proizvoda: duboko zamrznuta malina, kupina, šumska borovnica, šumski miks, miks voća, kao i svoj novi proizvod – organske džemove Mountain Fruits Organic na kojem su radili proteklu godinu dana u saradnji sa profesorima sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, po novoj recepturi, spremajući se baš za ovaj sajam. Svi sastojci džemova su su organski, nema dodatog šećera i trenutno se, zajedno sa organskim zamrznutim voćem, šalju probne količine  u Dubai, Australiju, Englesku, Švajcarsku i Austriju. U toku su i razgovori sa velikim domaćim trgovinskim lancima o mogućem plasmanu ovog asortimana proizvoda.

-Na degustacijama smo pobrali brojne pozitivne reakcije. Ukusi naših džemova su, bukvalno, prihvaćeni na svim kontinentima. LJudi su prepoznali kvalitet. Ovaj džem nije napravljen u šerpi, to je moderan proizvod nastao od najkvalitetnijeg srpskog voća po zaštićenoj modernoj recepturi, prilagođen savremenom načinu života, a tržište je ceo svet – ističe diplomirani ekonomista Aleksandar Stanković, direktor „Master food“-a.

„Master food“ postoji i radi od 2007. godine i bavio se otkupom i preradom jagodičastog voća, pre svega, maline. U početku je kapacitet hladnjače bio od  20 do 50 tona na godišnjem nivou a sada je 1.000 do 1.500 tona, od čega je organski program oko 35 odsto. Osim na domaćem, „Master food“ od prošle godine plasira proizvode i na tržištu EU. Prelomna godina za ovo preduzeće bila je 2018. zapamćena po lošem otkupu i kvalitetu roda, pre svega, maline i tada kreće u još jedanom pravcu svog razvoja – otkup i prerada organskog jagodičastog voća.

– Na veću finalizaciju, proizvodnju organskih džemova, podstaklo nas je to što se srpski zamrznuti program konvencionalnog i organskog voća sve manje prodaje u svetu usled ogromne konkurencije – ističe osnivač i vlasnik „Master food“-a  diplomirani ekonomista Svetislav Mlađenović.

„Master food“ je svoju organsku proizvodnju potpuno uskladio sa tehnologijom i pravilima EU, SAD-a i Srbije zašta poseduje sve neophodne sertifikate. Ima 30 zaposlenih od kojih su dva agronoma i još nekoliko stručnjaka – saradnika i 33 sertifikovana kooperanta koji su odlučili da se bave organskom prozvodnjom maline na području grada Užica i Bajine Bašte.

-Za svoje kooperante radili smo grupnu sertifikaciju kod sertifikacone kuće koja nas prati. To su proizvođači koji su se već bavili konvencionalnom proizvodnjom, a sada žele  i hoće da probaju i nešto novo. Prvo na parcelu dolazi naš agronom da bi procenio da li se tu može sprovoditi organska proizvodnja i da li je parcela van domašaja zagađivača i deponija. Zasadi konvencionalnog voća, takođe, ne  mogu biti u krugu organskih površina. Posle toga radimo sertifikaciju zasada, tako što se proizvodnja kontroliše od sadnje sadnica, uzgoja, obrade, do analiza zemljišta, vode za navodnjave, korišćenja organskih sredstava za ishranu i zaštitu  bilja i na kraju, samih proizvoda. Kada proizvođač prođe sav taj put dobija sertifikat da je njegov proizvod organski, a u svetu ima nekoliko akreditovanih kuća za sertifikaciju – pojašnjava Svetislav Mlađenović i ističe:

-Našim kooperantima pružamo svu potrebnu logistiku u njihovim zasadima, oni imaju siguran plasman i već sada znaju minimalnu cenu po kojoj ćemo otkupiti proizvode. Prošle godine kilogram organske maline plaćali smo 223 dinara što je bilo skuplje za 60 dinara nego što smo plaćali konvencionalnu malinu- kaže Mlađenović.

„Master food“ otkupljuje i šumsko voće, borovnicu, kupinu, jagodu i šipurak od berača sa celog područja Zlatiborskog okruga, a koji su sertifikovani kao organski proizvodi. Već tri godine unazad prisutan je kao posetilac na sajmovima organskih proizvoda, a ove godine izlagao je u Nirnbergu uz veliku podršku Privredne komore Srbije, Švajcarskog programa za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalne asocijacije Serbia Organika.

-Privredna komora je prepoznala naš potencijal za organsku proizvodnju i veoma smo joj zahvalni kao i Švajcarskom programu za promociju izvoza i RAS-u koji su sve odlično organizovali – ističe Aleksandar Stanković.

„Master food“ želi i dalje da ulaže u razvoj svog brenda – džemova Mountain Fruits Organic, da povećava broj kooperanata koji će proizvoditi organsko jagodičasto voće, a u dogledno vreme i povrće i u skladu s tim promovisaće organsku proizvodnju koja je prava šansa u razvoju grada Užice, ali i cele Srbije, tvrde naši sagovornici.

-Organska proizvodnja je otpuno zdrava i bezbedna za ljude i za životnu sredinu. Prinosi su isti kao i u konvencionalnoj proizvodnji, profit je najmanje 30 posto veći, a i subvencije od države i lokalne samouprave za organsku proizvodnju daleko su veće.

-U Srbiji i u samom užičkom kraju postoji značajan potencijal za organsku proizvodnju, a trenutno je u celoj državi ona manja od jedan odsto, što je poražavajuće. Užice ima mogućnost da bude prepoznatljivo po organskoj hrani, a država je veoma zainteresovana da podrži takve proizvođače. Zahvalni smo lokalnoj samoupravi što je prepoznala ovu šansu kroz dodelu sobvencija.

Proizvodnja organske jagode

Ove godine „Master food“ proširuje broj kooperanata i počinje realizaciju projekta – sadnja organske jagode.

-Svi koji su zainteresovani da gaje organsku jagodu mogu da nam se jave i mi ćemo im pomoći u tome. Počeli smo da dobijamo prijave, sadnja je u maju, a prvi rod je naredne godine. Sve se radi u saradnji sa nama i stručnim službama koje su uključene u ceo proces. Ništa se ne prepušta slučaju – ističe Stanković.