Pocetna Društvo Prvi partizan: Kolektivni odmor od 1. aprila

Prvi partizan: Kolektivni odmor od 1. aprila

3214
0
Podelite

Radnici užičke fabrike namenske industrije „Prvi partizan“ od sutra, 1. aprila odlaze na kolektivni godišnji odmor koji će trajati do 21. aprila. Na ovaj način je zbog pandemije koronavirusa i uvođenja vanrednog stanja radi sprečavanja širenja infekcije, kolektivni odmor u ovoj fabrici koji se svake godine, uglavnom, odvija u julu, pomeren za ovaj period.

Inače, još od 18. marta, oko 500 radnika je od 1620 koliko ih je zaposleno, otišlo na prinudni odmor među kojima su bile majke sa decom do 12 godina i hronični bolesnici. Od tada je broj radnika u proizvodnji smanjivan postepeno do oko 900 koliko ih je angažovano danas, 31. marta.
Generalni direktor „Prvog partizana“ Dobrosav Andrić nam je rekao, da se u kompaniji „dosta vagalo“ pre donošenja odluke o kolektivnom godišnjem odmoru.
– U dogovoru sa Nadzornim odborom odlučili smo da idemo na kolektivni godišnji odmor koji imamo uglavnom tokom leta. Imali smo u vidu i vaskršnje praznike tokom kojih i inače, ne bismo radili – kaže Andrić i ističe da je cilj da se sačuva kompanija, a to će moći samo ako ljudi budu sačuvani. Radnici sarađuju i svima je želja, navodi Andrić, da ovaj period što pre prođe sa što manje posledica i da se proizvodnja vrati u normalne tokove.
-Radili smo sve u skladu sa preporukama, održavali higijenu, svakodnevno smo čistili proizvodne i službene prostorije, krug fabrike. Proizvodnju smo prepolovili i sveli na dve linije. Na ovoj jednoj treba da završimo posao do kraja meseca i to smo priveli kraju, ali tek krajem meseca dobijamo iz uvoza određene elemente za pakovanje tako da je sa bezbednosnog aspekta, s obzirom na tendenciju širenja virusa, bolje da taj posao potpuno završimo posle odmora kada budemo imali i sve te elemente za pakovanje. Na ovoj drugoj liniji imamo materijale da radimo, ali ćemo i taj posao posle odmora privesti kraju – rekao nam je Andrić.
Kakve će posledice ostaviti pandemija na ekonomskom planu, Andrić kaže da će se to tek videti.
-Videćemo kako budu išle naplate, otprema robe koju smo završili. Nadamo se da ćemo izdržati ekonomski i da ćemo preživeti i uz ove mere koje država donosi a koje mi deluju veoma korektno – navodi Andrić.
Radnici koji su otišli na prinudni odmor koristili su zarađene sate i stare godišnje odmore, a oni koji nemaju ova dva uslova vodiće se na plaćenom odstustvu koje je u skladu sa firminim aktima, što znači 70 odsto plate.