Pocetna Društvo Zaštitna odela iz Harbina stižu u Užice

Zaštitna odela iz Harbina stižu u Užice

1358
0
Podelite

Užice će oko 10. aprila dobiti značajnu pomoć iz Kine u suzbijanju korona virusa, najavio je gradonačelnik Tihomir Petković.

Harbin iz kineske provincije Mandžurija poslaće Užicu – gradu pobratimu oko hiljadu zaštitinih odela za medicinske radnike, a ova pomoć je, prema Petkovićevim rečima, vredna 16.000 dolara.

– Kinezi su nas pre desetak dana šta nam je najpotrebnije u borbi korona virusa i mi smo ih usmerili na ono što nam je najvažnije. Zaštitna oprema koja je veoma važna za naše zdravstvene radnike biće avionom dopremljena do Fraknfurta, a otuda kamionom – kazao je Tihomir Petković.

Pomoć od pobratimskog grada je znak zahvalnosti Harbina za 20.000 maski koji je Užice Harbinu uputilo sredinom februara, u jeku epidemije korona virusa u Kini.

Užice i Harbin, grad sa 11 miliona stanovnika, pobratimili su se pretprošle godine. Jedan od užičkih parkova nosi ime Park prijateljstva sa Harbinom, a jedna ulica nazvana je Harbinskom.

Kineski velegrad ranije je donirao Užicu 300.000 evra za uređenje sportskih igrališta u blizini dečjeg vrtića u naselju Pora. Ovaj objekat za decu predškolskog uzrasta nosi ime Linde Vong, Kineskinje koja je sa 340.000 evra pomogla završetak i opremanje tog vrtića.