Pocetna Ekonomija Zapošljava nove radnike

Zapošljava nove radnike

2679
0
Podelite

Užičko porodično preduzeće Milijana Mićića, „Fero-plast“ radi, kako on kaže, „za sada još uvek normalno“ i u uslovima vanrednog stanja. Radnike ne otpušta, već prima. Ovih dana, u preduzeću u kojem je oko tridesetak zaposlenih, počinju da rade još četiri nova radnika.

Ključno u osnovnoj delatnosti kojom se bavi „Fero-plast“ od osnivanja je mašinska obrada na savremenim numeričkim mašinama čime je preduzeće veoma uspešno izašlo na strano tržište, ali i konstrukcija, projektovanje i tehnologija izrade alata za livenje plastičnih masa i proizvodnju, livenje plastičnih masa presovanjem kao i proizvodnja koja obuhvata različite proizvode u oblasti vodovodnog materijala za koje je oformljena i veleprodaja.

Preduzeće je pre pet, šest godina ušlo na zahtevno nemačko tržište na kome sada plasira preko 90 odsto svog izvoza koji je oko 95 procenata ukupne proizvodnje. Njihovi proizvodi u Nemačkoj nalaze mesto uglavnom u automobilskoj industriji, Mercedesu, BMW i drugim značajnim proizvođačima.

-Bez obzira na svu situaciju sa pandemijom, nemački partneri samo rade i od nas traže rezultate. Dobro smo ih pratili, ali sad počinjemo malo da usporavamo, jer nam je prilično teško organizovati proizvodnju u trenutnim uslovima. Nekako, ova situacija u kojoj se nalazimo i psihički ubija, sve se to skupi, pa pojedini nisu baš raspoloženi za rad – kaže Mićić i navodi da se u odnosu na početak, saradnja sa nemačkim kupcima dosta proširila u asortimanu proizvoda tako da za njih sada „Fero-plast“ radi veoma „ozbiljne i komlikovane alate za brizganje plastike“ ističe Mićić.

Bilo je planirano da Mićić proizvodnju već preseli u novi proizvodni pogon na Beloj Zemlji od preko dve hiljade kvadrata koji je sagrađen i potpuno spreman, ali je to preseljenje sadašnja situacija koju je izazvala pandemija koronavirusa zaustavila.

Međutim, Mićić se nada da će se to desiti sredinom leta, čim se situacija malo smiri.

O predloženom Paketu mera pomoći države privatnom sektoru, Mićić kaže da je dobar i doneće značajno olakšanje.

-Možda ovaj Paket ne odgovara onima koji nemaju posla i ne rade, ali nama on omogućava da nam bude mnogo lakše – ističe Mićić i smatra da je pandemija posledica dosadašnjeg neodgovornog odnosa ljudi prema prirodi.

-Ovo je zaista opasno vreme. Priroda nas kažnjava za sve ono što smo joj do sada upropastili- kaže Mićić.