Pocetna Društvo Porodice iz Užica i Kosjerića u istraživanju

Porodice iz Užica i Kosjerića u istraživanju

678
0
Podelite

U toku je „Nacionalna studija seroprevalencije i molekularane karakterizacije SARS-CoV-2 tokom epidemije u populaciji Srbije“ koju sprovodi Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Vladom Republike Srbije, odnosno Republičkom mrežom Instituta i Zavoda za javno zdravlje. Istraživanjem će se proceniti na nivou zemlje koliko je osoba bilo u kontaktu sa virusom i imalo ili oboljenje sa jasnim znacima, ili je potpuno bez ikakvih znakova i siptoma steklo otpornost na virus. Pomoći će u sticanju uvida u raširenost infekcije COVID-19 u našoj zemlji, kao i u potencijalnom sprečavanju daljeg prenošenja virusa.

Istraživanje  je počelo 4.maja i trajaće dva meseca. Istraživanjem će biti obuhvaćen reprezentativni uzorak populacije Srbije uzrasta sedam i više godina. Metodom slučajnog izbora na nivou cele države biraju se domaćinstva koja će učestvovati. To znači da su Zavodi za javno zdravlje dobili spisak sa porodicama koje bi učestvovale. U istraživanju učestvuju svi članovi domaćinstva koji ispunjavaju predviđene kriterijume. Kriterijumi ne isključuju osobe kod kojih je potvrđen virus ili su imali sumnju na njega.

Iz Zlatiborskog okruga, do sada su pristale i uzorkovane dve porodice iz Kosjerića i Užica. Za naredni period plan je da se kontaktira 15 porodica sa celog okruga.

Ukoliko članovi domaćinstva pristanu da učestvuju vrši se njihovo anketiranje i uzima se uzorak krvi za serološko testiranje, koja će služiti za određivanja prisustva antitela specifičnih na virus SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19. Uzimanje uzorka krvi za potrebe istraživanja se ne razlikuje od uobičajene procedure uzorkovanja krvi. Rizik po ispitanike praktično ne postoji.

Svi podaci prikupljeni tokom istraživanja su poverljivi. Ukoliko članovi pristanu da učestvuju u narednim danima obaviće se cela procedura uzimanja uzoraka i anketiranja o rezultatima testa ispitanici će biti obavešteni za 7 – 10 dana.

Iz Zavoda za javno zdravlje Užice uputili su molbu građanima sa teritorije Zlatiborskog okruga da im izađu u sustret i ukoliko su izabrani kada ih budu kontaktirali da se odazovu i učestvuju u ovom istraživanju.

Ostavite odgovor