Pocetna Bajina Bašta Siti malinarskog hleba

Siti malinarskog hleba

1390
0
Podelite

U fazi vezivanja i agrotehničkih mera malinjaci u našem kraju obećavali su bolje rezultate  nego što se sada ispostavlja.  Kiše su za zasade maline jako korisne, vlaga je potrebna, ali kada je višak vlage mogu biti pogubne za malinarsku proizvodnju ukoliko se ne preduzme adekvatan tretman i zaštita.  Berba se očekuje u prvoj dekadi juna meseca u toplijim delovima Zlatiborskog okruga poput Bajine Bašte, a u višim predelima kasnije.

– Zadovoljio sam se malinarskog hleba, jer ne mogu više sa nepravdom da se nosim i polako se povlačim iz malinarstva – kaže Radoje Marić iz Ivanjice.

Dok se malinari pripremaju za još jednu berbu i daju oglase za  berače  u javnosti  se čuju i prve otkupne cene. Najčešće 140 dinara koliko nude veliki hladnjačari za početak, a kasnije sve zavisi od izvozne cene.

Borko Pavić iz Gorjana gaji malinu na 20 ari i kaže da je sve kod maline usporeno ovom hladnoćom što definitivno nije prirodno niti zdravo.

– Situacija u malinjacima je osrednja. Što se tiče cene u Užicu se za sada ne pominje. Sastanak Radne grupe za izradu strategije u malinarstvu najavqen je za petak 5. jun Beogradu. Razgovaraćemo o stanju na tržištu maline, o zalihama i probaćemo da pričamo o ceni, ali nemamo drugu stranu – hladnjačare. Maline definitivno nema, tražena je na svetskom tržištu, jer je loše u Poljskoj i Čileu i svi parametri pokazuju da bi cena ove godine trebalo da bude dobra – navodi Pavić iz Gorjana. Malinari poučeni ranijim iskustvom dodaju, da koliko ponude veliki hladnjačari toliko će im cena maline biti. Ponuda za početak je 140 dinara od strane otkupljivača kaže Radoje Marić iz Ivanjice.

Dodaje da se obrazloženje o stanju malinarstva  u svetu i kod nas ponavlja kao “gramofonska ploča”. Marić iz “Podgolijskih zdravih plodova” kaže da je nekada imao 65 ari, a sada 15 ari pod malinom umesto koje  gaji kupinu i to  na 17 ari. Trenutno stanje po njemu je “katastrofa” sa jako niskim temperaturama za ovo doba godine. Navodi i da do berbe bude idealno vreme rod će biti manji na nivuo Srbije i sigurno neće preći 40.000 tona što je duplo manje od rekordnih 80.000 tona.

-Mislim da je ova hladnoća, prilično oterala pčele. Poznato je da pčela radi do 15 stepeni, a kod nas je bilo oko 5-6 stepeni mnogo dana, cvetovi nisu oprašeni i nema ploda. Zadovoljio sam se malinarskog hleba, jer ne mogu više sa nepravdom da se nosim i polako se povlačim iz malinarstva i iz udruženja pa ko želi da se bavi ovim poslom neka nastavi – navodi šezdeset trogodišnji Radoje iz Međurečja.

Dragan Vukajlović iz Bajine Bašte gajio je malinu na jedan i po hektar površine i ove godine “skinuo” na 20 ari.  Smatra da će rod maline biti prepolovljen. Kao i ostali nada se većoj otkupnoj ceni dok se mlađi ljudi u njegovoj okolini sve se više okreću jagodi, duvanu, kupini.

-Stanje u malinjacima nije dobro i nije zadovoljavajuće, bar ono što ja vidim. Malina je loša i malinjaci ružno izgledaju. i pčele nisu obavile svoje.  Mislim da se očekuje manje roda, a kod nas u Bajinoj Bašti čuju se otkupne cene od 80 do 180 dinara – navodi Dragan  i planira da malinu ubere sa svojom porodicom, jer berača nema. Na oglas za berače za dnevnicu od 3000 dinara za prevoz, stan i hranu koji se emituju preko lokalnih radio stanica retko se ko ili gotovo niko ne javlja. I to je jedan od razloga svođenja malinjaka na  površinu koju berači – članovi domaćinstva sami mogu savladati.