Pocetna Kultura Decenija rada GKC-a

Decenija rada GKC-a

920
0
Podelite

Gradski kulturni centar u Užicu obeležiće 10 godina rada u ponedeljak, 8.juna, izložbom pod nazivom “„Arhitektura u Salcburgu – Od baroka do savremenog doba“. Izložba će biti priređena u holu GKC-a a realizuje se u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom pri Ambasadi Austrije u Beogradu.

Za ovu izložbu navedeno je do početka 19. veka Salcburg se nalazio u posebnoj političkoj poziciji kao samostalna arhiepiskopija, koja je bila znatno veća od današnje istoimene savezne pokrajine u Austriji. Pored upečatljivih zdanja koja su podigli crkveni vladari počevši od zamka, preko katedrale i drugih crkava do rezidencije i zgrada kapitola (ali i raznih gradskih zdanja koja su pripadala većim manastirima) pa sve do tvrđava Mirabel i Helbrun postoji još i manji broj plemićkih palata, koje su poput građanskih zgrada imale impozantna unutrašnja dvorišta i galerije, a koje ostavljaju masivan utisak i samo su umereno dekorisane.

Na inicijativu investitora, četiri tima arhitekata, spojenih u „radnu zajednicu livnice“ su adaptirali, rekonstruisali i dopunili novogradnjama površinu i zgradu bivše livnice za zvona na rubu grada Salcburga, koja je prerasla je u uspešnu poslovnu zonu. Ovi objekti dogradnje se razlikuju od industrijske gradnje po izboru materijala i odaju utisak laganih građevinskih objekata. Za adaptaciju i proširenje hangara za tenkove u delu grada Taksham, investitor je angažovao iste arhitekte. Prvobitna zgrada potiče iz 1939. godine, a 1952. je proširena kao deo kasarne Štruber. Neimar i arhitekte su prepoznali mogućnosti koje pruža velika zapremina i iskoristili su brojne velike kapije.

Izložba će biti postavljena do 22. juna 2020. godine u Holu Gradskog kulturnog centra u Užicu.