Pocetna Društvo Novi kontejneri za selektovan otpad

Novi kontejneri za selektovan otpad

1021
0
Podelite

U okviru projekta primarne selekcije koji realizuju Grad Užice, Regionalna deponija “Duboko” i JKP  “Bioktoš” u centralnom delu grada biće postavljeno novih 200 plastičnih kontejnera za selektovan otpad. Za suvi otpad odnosno otpad koji može da se reciklira je 160 kontejnera, za mešani otpad je 30 i 10 kontejnera je za ambalažno staklo.

-Građane ćemo redovno obaveštavati da boja kontejnera se nadovezuje na boje kanti koje su već podeljene u prigradskim naseljima. Plave boje su kontejneri za suvi otpad, sive za mešani odnosno za otpad koji se ne može reciklirati i žute boje kontejneri su za staklo- objasnio je gradonačelnik Tihomir Petković.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine rekao je da će se kapitalne infrastrukturne investicije nastaviti u oblasti zaštite životne sredine.

-Upravljanje otpadom ne završava se na deponiji nego počinje na mestu gde taj otpad nastaje, a to je kod običnog građanina. Dalji projekti na primarnoj separaciji i edukaciji građana su od prelomne važnosti.Građanim mora da zna zbog čega je važno da  taj otpad razvrsta, koji su njegovi a koji benefiti zajednice kada otpad stigne na deponiju-istakao je Radović.

-Realizacijom projekta primarne selekcije obuhvatićemo ceo grad. Postavljanjem novih kontejnera biće “pokrivena “ gradska zona sa nekoliko hiljada domaćinstava i ogromnom količinom selektovanog otpada, – rekao je Momir Milovanović, direktor JKP “Duboko” .

On je pozvao građane Užica da pomognu u realizaciji ovog projekta, navodeći primer iz prigradskih naselja  koji pokazuje da građani žele da učestvuju u primarnoj selekciji otpada i da je ovo mogućnost da zajednički nastave da rade.

U narednom periodu iz JKP “Bioktoš” najavljuju proširenje primarne selekcije u gradu nabavkom novih plastičnih kontejnera i kanti. I u Sevojnu postoje mogućnosti za nastavak ovog projekta.

– Po podacima količine za celu prošlu godinu iznose 80 tona primarno selektevanog otpada, a sada za prvih pet meseci je to preko 140 tona. Do kraja godine uz postavljanje novih kontejnera za primarnu selekciju i kanti biće oko 400 tona – naveo je Oliver Ristanović, direktor JKP “Bioktoš”.

Grad Užice i Tuzla su u ovom prekograničnom projektu Srbije i Bosne i Hercegovine koji finansira Evropska unija. Vrednost projekta je 711.000 evra od kojih je oko 400.000 evra dobilo Užice. Od tog novca nabavljen je kamion za JKP”Bioktoš”, presa za baliranje za JKP”Duboko”,  5000 kanti za 2500 domaćinstava u prigradskim naseljima i 300 kompostera u okviru ovog projekta.

Ovaj projekat primarne selekcije je dobar primer za Srbiju, ali i za Grad Užice jer su  uključena četiri parnera i to dva komunalna preduzeća, Agencija za zaštitu životne sredine i Grad.