Pocetna Društvo Vidovdanska liturgija i pomen 

Vidovdanska liturgija i pomen 

240
0
Podelite

U hramu Svetog Đorđa u Užicu služena je liturgija i molitveno obeležen Vidovdan, jedan od najznačajnijih pravoslavnih praznika  kojim se slavi kosovski zavet i moralno uzdizanje srpskog naroda.

Stradalim srpskim junacima od Kosovske bitke do 1999. godine služen je pomen u crkvenoj porti ispred spomen – ploča od belog mermera na kojima su uklesana imena  279 palih ratnika iz Užica u ratovima od 1912-1918. godine, rad kraljevog slikara Mihaila Milovanovića.

Sveštenici su služili parastos za duše poginulih  Užičana spominjanjem  imena palih zanatlija, poslanika, književnika, među kojima i prote Milana Đurića, Dimitrija Tucovića, Mališe Atanackovića, Milutina Uskokovića i drugih.

Na  dan proslave Svetog velikomučenika kneza Lazara u znak sećanja na poginule u svim ratovima Srbije za veru i otadžbinu, Gospodu su i ovom prilikom upućene molitve da se ostane na kneževom putu i još mnogo godina u zajedništvu slavi veliki  praznik.

Povodom Vidovdana venac su na spomen-ploču kao i svake godine položili članovi Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” iz Užica na čelu sa predsednicom Miljkom Pilčević.

Ostavite odgovor