Pocetna Društvo Izlet u Stopića pećinu

Izlet u Stopića pećinu

1009
0
Podelite

Na severoistočnoj strani planine Zlatibor, na 19 kilometara od samog centra, između sela Rožanstva i Trnave, nalazi se Stopića pećina, koja je rečna pećina i kroz koju protiče Trnavski potok. Naziv je dobila po zaseoku Stopići, kraj koga se i nalazi. Pećina je duga 1691,5 metara, a ove  godine otovreno je još 50, pa je za posetioce sada ukupno dostupno 330 metara za razgledanje. Ulazni otvor u pećinu širok je 35, a visok 18 metara. Iz turističke organizacije „Zlatibor“, kažu da je pećinu od početka godine posetilo 25000 turista iz Srbije i inostranstva.

Smatra se da je Stopića pećina stara preko četiri miliona godina. Ukupno ima pet dvorana: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Kada ulazimo u pećinu, prvo na šta nailazimo je upravo Svetla dvorana, koja je naziv dobila po velikoj količini svetlosti koja u nju prodire. Staze kroz celu pećinu lepo su uređene i osvetljenje tako da je bezbednost za posetioce na visokom nivou. Iz Svetle dvorane ulazi se u Dvoranu sa kadama, što je ujedno i najatraktivnije mesto za turste. Kade su oivičene kamenim zidovima u kojima se nakuplja i preliva voda, što je posebno zanimljivo turistima koji dolaze iz raznih delova sveta. Duboke su od petnaest cantimetara na dnu do 1.8 metara na vrhu, dok je jedna od njih duboka čak preko sedam metara. Voda u njima se ne izliva tokom cele godine, već povremeno, što zavisi od količine padavina napolju. Prema rečima Radenka Jankovića, turističkog vodiča, s obzirom da je u prethodnom  periodu bilo dosta kiše, tako su i kade pune, a i vodostaj potoka koji protiče kroz pećinu prilično visok. Inače, tokom letnje sezone vode u kadama skoro da nema. Temperatura u pećini leti je maksimalnih 15 stepeni.

Sa desne strane od krečnjačkih kada, nalaze se stepnice, koje vode do dvorane sa stalaktitima i stalagmitima, koji su dužine i do pet i po metara. Kroz ovaj deo pećine posetioci treba pažljivo da se kreću jer su „pećinski ukrasi“ sa svih strana. Prateći stazu pravo od kada nalazi se vodopad, visok desetak metara, nazvan „Izvor života“.

-Kanal preko vodopada dug je 750 metara do izlaska iz pećine. U kanalu se nalaze bigreni lonci, koji nastaju tako što je voda na tom delu prilično brza, pa stvara vrtloge i kopa lonac. Plan je da se u narednoj godini urade visinske stepenice uz vodopad, kako bi i taj deo bio dostupan turistima. Videćemo tamo i razne boje stalaktita i stalagmita, kao što su: beli, sivi, crveni, roze, tirkizni. Njihova boja zavisi od minerala – kaže Radenko Janković.

Pećina je jako interesantna, lepo uređena i neobična, što svedoči i podatak da ju je prošle godine posetilo preko 90 hiljada turista. Na nekih 100 metara od pećine nalazi se i parking za posetioce. Cena ulaznice je 250 dinara po osobi, za decu 150, a rekreativne ulaznice za decu do četvrtog razreda su po 100 dinara.