Pocetna Društvo Opšta bolnica: Na lečenju 214 pacijenata

Opšta bolnica: Na lečenju 214 pacijenata

3133
0
Podelite

Direktorka Opšte bolnice u Užicu, Jelena Raković Radivojević rekla je da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi na lečenju od Covida 19 nalazi 214 pacijenata od kojih najviše iz Užica 92. Na respiratorima je 12 pacijenata. Ona je dodala da se u covid ambulantu Opste bolnice dnevno javlja 120 pacijenata iz Zlatiborskog okruga i u njoj pregleda uključujući i rentgen pluća. Užičkoj bolnici je od Vlade upućeno pet respiratora tako da ih sada ukupno ima 16.

-Napravili smo novu organizaciju i čitav internisticki blok od juce je pretvoren u covid odeljenje i ceo pretvoren u crvenu zonu – rekla je Radivojevicm posle sednice Štaba za vanredne situacije na kome su u Užicu od danas uvedene vanredne mere zbog pogoršane epidemiološke situacije. Od medicinskog osoblja sedam lekara  užičke opšte bolnice je hospitalozovano, a ukupno zaražno od početka pandemije 36, navela je diretkorka Raković i dodala da Opšta bolnica ima 1230 zaposlenih. Od pacijenata koji se trenutno leče najviše je iz Užica 92, Sjenice 47, Čajetine 41, Požege 20, Nove Varoši 20, Kosjerića 8, Bajine Bašte 3, Priboja 3 i Arilja 4.

-Nema nikakve panike među lekarima Opšte bolnice u Užicu, jesmo umorni smo, ali sve što preduzimamo i radimo da bi našim sugrađanima koji dođu u Dom zdravlja i Opštu bolnicu pružili najadekvatniju zaštitu – rekla je Radivojević i dodala da je Bolnica za sada u stanju sa kadrom kojim raspolaze da pokrije sve od dijagnostike   do kompletne zdravstvene zasite Užičana i svih stanovnika Zlatiborskog okruga. Užička bolnica ima dovoljno opreme, maske, vizira, rukavica, rečeno je danas. U bolnici je od 20. juna do danas bilo 5 smrtnih slučajeva od kovida i to dva iz  Sjenice i po jedan iz Užica, Čajetine i Nove Varoši.

Na pitanje novinara o dvojici pacijenata iz Sjenice koji su preminuli ona je rekla da na osnovu nalaza koji se očekuju svako u lancu koji je pogrešio, počevši od nje do svih ostalih snosiće     odgovornost.

-Republički zdravstveni inspektor je obavio nadzor i u Opštoj bolnici u Užicu i nadzor u Sjenici. Mi smo sproveli unutrašnju proveru stručnog rada s obzirom na okolnosti koje su se desile za dva pacijenta iz Sjenice. U naredna dva do tri dana po postupanju zdravstvenog i republičkog inspektora i na osnovu podataka koje je užička bolnica i stacionara u Sjenici  – rekla je Radivojević. Ona je rekla da nju lično niko iz tužilaštva nije kontaktirao, a koliko je nezvanično obaveštena Zdravstveni centar i lekare koji su neposredno bili uključeni u lečenje dvojice preminulih pacijenata iz Sjenice tužilaštvo je kontaktiralo.   Epidemilog Aleksandra Andrić iz Zavoda za javno zdravlje rekla je da je došlo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije i da je do sada registrovano 637 pozitivnih lica od čega u Užicu 284.

  • Trenutno očekujemo oko 350 rezultata briseva lica obolelih uzorkovanih pre tri dana i to iz Užica oko 180. Dnevno se na nivou Okruga testira 150 lica, a u Užicu oko 60 sa simptomima koji liče na korona infekciju – rekla je Andrić i dodala da Zavod ima dovoljno testova uz zahtev za dodatnim testovima i u skladu sa povećanim potrebama od 200 testova dnevno. Od 110 uzoraka koji nisu još svi žurirarni 33 lica iz Užica su pozitivna, rečeno je tokom konferencije za medije.