Pocetna Društvo IN MEMORIAM: Preminuo Zoran Nedeljković Žiravac

IN MEMORIAM: Preminuo Zoran Nedeljković Žiravac

1601
0
Podelite

U Požegi je 5. jula, u svojoj 63. godini preminuo Zoran Nedeljković Žiravac, književnik i vlasnik štamparsko-izdavačkog preduzeća “Žiravac”.

Rođen je 19. septembra 1957. godine u Požegi. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu. Kako se navodi u saopštenju Književnih novina „Svitak“, Zoran Nedeljković se bavio književnim radom, pisao savremenu i haiku poeziju i aforizme. Objavio je zbirke aforizama: “Pohovani mozak” (1982) i “Jav(ne) prilike” (1988) a zbirku haiku pesama “Takiša na samcu” 1990. godine. Bio je član Književnog društva “Razvigor” i osmislio brojne aktivnosti ovog društva poput “Jugoslovenski književni kamp” u Požegi. Pokretač je prvog srpskog haiku časopisa „Paun“ u Požegi, a od 1994. godine pa sve do svoje iznenadne smrti Zoran Nedeljković Žiravac bio je član redakcije Književnih novina “SVITAK”.

Za doprinos srpskoj kulturi dobio je Plaketu “Paun Petronijević” (1995) a dobitnik je književne nagrade “Sirmijumski satir” (1994). Jedan je od inicijatora da ulica na izlazu iz Požege prema Kosjeriću, odlukom Skupštine opštine Požega od 27. novembra 1995. godine, dobije ime Momčila Tešića doajena dečje jugoslovenske književnosti, kao i književne nagrade „Momčilo Tešić“ koja se tradicionalno dodeljuje za najbolje knjige poezije i proze.
Zoran Nedeljković se bavio se društvenim radom u omladinskoj organizaciji, pokrenuo je književni časopis “Buđenja” (1981). Učesnik je više omladinskih radnih akcija, osnivač je akcije takmičenja sela u požeškom kraju “Od maja do maja”. Deo radnog veka proveo je u Sekretarijatu za Narodnu odbranu u Požegi, potom je 16. septembra 1992. godine, osnovao štamparsko-izdavačko preduzeće “Žiravac”. Preduzeće je u svom sastavu imalo štampariju i dve knjižare. “Žiravac” je razvio plodnu izdavačku delatnost objavljujući dela uglednih srpskih pisaca.