Pocetna Ekonomija Za jul i avgust još 60 odsto minimalca

Za jul i avgust još 60 odsto minimalca

322
0
Podelite

Država će za jul i avgust za preduzetnike i sve radnike mikro, malih i srednjih preduzeća isplatiti 60 odsto od minimalca, odložićemo za još mesec dana plaćanje poreza i doprinosa i pokrećemo novi projekat “Moja prva plata”, najavio je za RTS predsednik Srbije Aleksandar Vučić nove mere u cilju suzbijanja ekonomske krize koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Aleksandar Vučić je poručio da država ima dovoljno sredstava da “sipa”, i to direktno, još novca privredi, kako bi osnažila domaću privredu, a naročito preduzetnike od frizera, obućara do proizvođača nameštaja.

Za naredna dva meseca, jul i avgust, država će plaćati 60 odsto od minimalca za preduzetnike i radnike mikro, malih, srednjih preduzeća, “ne zato što oni nisu radili već zato što hoćemo da ih dodatno finansijski podržimo”.

“Do sada smo 1.181 kredit odborili preko Fonda za razvoj. Dali smo novac za kulturu i slobodne umetnike.”, istakao je Vučić.

Takođe, kako je dodao, najmanje još jedan mesec biće odloženo plaćanje poreza i doprinosa, što je mera koja državu košta oko 300 miliona evra. Država će pokušati da to odloži za još jedan mesec.

“To je strašno važno za ugostitelje, turističke agencije i sve druge”, napomenuo je predsednik.

Najavio je i projekat “Prva plata”, u okviru kojeg će država poslodavcu dati 20.000 dinara za novo zapošljavanje jednog srednjoškolaca, a za zapošljavanje fakultetski obrazovanog 24.000.

Naveo je i da će guverenerka NBS Jorgovanka Tabaković izaći za dva dana sa merom dodatnog moratorijuma za plaćanje kredita – bar na još dva meseca.

Što se tiče plata i penzija u javnom sektoru, Vučić je rekao da je sasvim izvesno da će se penzije povećavati, a da će biti prostora i za povećanje plata, iako manjeg od očekivanog, ako ovakvi podaci nastave da pristižu.

Ostavite odgovor