Pocetna Društvo Hitno izgraditi novo infektivno odeljenje

Hitno izgraditi novo infektivno odeljenje

1079
1
Podelite

-U narednom periodu pod hitno se mora planirati izgradnja prvenstveno infektivnog odeljenja imajući u vidu od 2009.godine  do sada dešavanja sa infektivnim bolestima. To znači izgradnju potpuno novog infektivnog odeljenja u okviru Opšte bolnice Užice  kao regionalnog odeljenja koje će biti spremno sa intenzivnom i poluintenzivnom negom. Videli smo sve mane postojećeg stanja tako da  smo morali da iseljavamo jako bitna odeljenja, da ih spajamo i da funkcionišemo na minimumu.

Želja nam je da što pre bolnicu vratimo u normalan rad i da počnemo da pregledamo, operišemo i lečimo pacijente i na drugim odeljenjima, a ne samo od koronavirusa- istakao je dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice

Zdravstveni centar Užice ima tri bolnice u Užicu, Priboju i Prijepolju i tri stacionara u  Požegi, Novoj Varoši i Bajinoj Bašti za prijem pacijenata koji su sa sumnjom ili su pozitivni na virus  Covid-19.

Prvenstveno u Opštoj bolnici Užice je veliki broj pacijenata koji su pozitivni na koronavirus i skoro su svi kapaciteti popunjeni  na psihijatriji, neurologiji, internom, pedijatriji, fizikalnoj medicini, kožnom, grudnom i infektivnom odeljenju. Pacijenti koji čekaju nalaze testa  sa lakšom kliničkom slikom smešteni su u novoj kovid bolnici u krugu bivše kasarne u Krčagovu i u “Čigoti” na Zlatiboru.

Organizovali smo i dnevne bolnice za preglede pacijenata  od infektologa i radi primanja terapije u drugim organizacionim jedinicama.To smo uradili kako bismo uspeli da  svi  budu pregledani i zaštićeni bez obzira na povećan broj prijema. U protekle dve nedelje taj broj se kretao  oko 1000-1200 pregleda u kovid bolnicama,  a samo u Opštoj bolnici Užice hospitalizovano je od 250 do 310 pacijenata. Primećeno je da puno pacijenata ima težu kliničku sliku tako da je i do 27 pacijenata bilo na intenzivnoj nezi, a  oko 20 na respiratoru. Sve pacijente iz Zlatiborskog okruga, iz bolnica u Priboju i Prijepolju primamo koji su intubirani i traže potporu za veštačko disanje. Oni par dana budu hospitalizovani u tim bolnicama, a onda po stabilizaciji  uz mogućnost transporta dolaze kod nas na lečenje. Samo mali broj intubiranih pacijenata šaljemo u Klinički centar u Kragujevac-rekao je za „Vesti“dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice

Koliki su ukupni kapaciteti za smeštaj pacijenata sa sumnjom i pozitivnih na Covid-19 na nivou celog Zdravstvenog centra sa svim kovid bolnicama?

U Opštoj bolnici Užice  ima 330 postelja, u izdvojenom odeljenju užičke bolnice u Požegi  60 mesta i u jednom momentu je sve bilo popunjeno, u Novoj Varoši 35 mesta, u Prijepolju oko 40 mesta kao i u Priboju gde su u jednom trenutku bila smeštena 53 pacijenta, u Bajinoj Bašti od 15-20 mesta, u kovid bolnici“Čigota” na Zlatiboru 61 mesto i u privremenoj novoj kovid bolnici u Krčagovu kapacitet  je 152 mesta.

Ovi podaci variraju iz sata u sat ili po danima i dok nismo otvorili novu kovid bolnicu u Krčagovu više od 90 odsto su bili popunjeni svi kapaciteti. A poslednjih dana imamo više pozitivnih pacijenata koji su zadržani na lečenju u užičkoj bolnici.

Kakva je situacija u bolnicama u Priboju i Prijepolju?

Bolnice u Priboju i Prijepolju uglavnom primaju pacijente sa sumnjom na koronavirus koje preuzimamo  i smeštamo u Užicu ili u nekoj od kovid bolnica u Srbiji. Priboj je maksimalno obezbedio kapacitete, dok  u Prijepolju imajući u vidu veličinu opštine i broj stanovnika korektna je situacija  sa 35-40 pregleda u kovid ambulanti, za razliku od užičkog Doma zdravlja u kome je bilo oko 200 pregleda.

Da li ima dovoljno medicinskog kadra, zaštitne opreme i respiratora?

U proteklom periodu od države smo dobili za Opštu bolnicu Užice 19 kliničkih respiratora i plus tri transportna respiratora. Bolnice u Prijepolju i Priboju dobile su po tri respiratora i u svakom momentu ih je bilo dovoljno za pacijente sa sumnjom ili obolele od Covid-19.

U užičku bolnicu stigla su i 22 pacijent monitora, u Prijepolje tri i u Priboj dva, a pokretni rendgen aparat dobila je bolnica u Užicu. Nabavljeno je i preko 60 protokomera za kiseonik što je većini zdravstvenih ustanova bio problem jer ih nije bilo na tržištu. Dobijeni su i EKG aparati, defibrilator za novu bolnicu…

Grad Užice je finansirao opremanje privremene nove kovid bolnice u Krčagovu centralnim kiseonikom i drugom opremom, a preko Ministarstva zdravlja i donacija  nabavljeni su kreveti, natkasne, stalci i druga prateća oprema. Sada su opremljena 84 mesta sa centralnim razvodom kiseonika.

Moram da istaknem da pored primarne saradnje sa Ministarstvom zdravlja u nabavci zaštitne opreme i lekova nijednog momenta sa tim nismo oskudevali. Korektnu saradnju imamo sa Gradom koji je investirao preko 10 miliona u potrebe za novu kovid bolnicu, kao i sa drugim donatorima i preko Crvenog krsta sa Udruženjem “Užičanke” kako bismo nabavili sve što je neophodno i popravili uslove za smeštaj pacijenata. Za dodatne kapacitete u novoj kovid bolnici od 68 mesta za razvod kiseonika i opremanje potrebno je još oko 3,5 miliona dinara.

Privremena kovid bolnica u krugu kasarne se ni po čemu ne razlikuje od smeštajnih kapaciteta u bilo kojoj od ove tri bolnice. Teško je sada reći kada će nam ona u nekom narednom periodu ponovo trebati, ali je važno da može biti  osposobljena u najkraćem mogućem roku za dan-dva.

Proteklih dana pojavljuju se različite informacije vezano za broj obolelih i umrlih. Šta građani treba da znaju?

Građani treba da znaju da zdravstveni radnici Zdravstvenog centra Užice čine sve ono što rade i na klinikama u lečenju sumnjivih i obolelih od koronavirusa. Postoje protokoli lečenja koji su isti i u Užicu, Sjenici, Priboju, Prijepolju i na Klinici za infektivne bolesti u Beogradu ili u drugim kovid bolnicama. Podsetiću da su naši infektolozi bili vodeća struka u prvom talasu na ispomoći u Beogradu i Šapcu, skoro svi anesteziolozi bili su u KBC “Dragiša Mišović”, anestetičari u bolnicama u Zemunu i na Zvezdari. Dakle, potpuno su pripremljeni i edukovani za sve ovo što je sada kod nas. Nema nijednog razloga da imamo bilo koju vrstu zebnje da nekom nije ukazana pomoć kakva bi bila u Beogradu. Sada vrlo često imamo  situacije ako  nekog od pacijenata treba da  pošaljemo, oni  ne žele da idu u neku drugu od kovid bolnica, već hoće da ostanu ovde na lečenju. Moram da dodam i da se više na značaju daje nekim sporadičnim stvarima, nego što se govori o ovakvim stvarima koji čine struku.

Da li je stigao izveštaj u vezi lečenja dvojice pacijenata iz Sjenice?

 Mi nismo dobili izveštaj iz Ministarstva zdravlja, a naša komisija za unutrašnji stručni nadzor dala ja mišljenje da nije bilo propusta u lečenju.

Sa kojim  se sada problemima suočavate?

Niko nije mogao pretpostaviti da će u ovolikom broju biti pacijenata sa teškom kliničkom slikom zbog koronavirusa. Donete mere su od izuzetnog značaja ali moramo imati i puno razumevanje prema zdravstvenim radnicima koji rade u kovid ambulantama. Po procedurama svako je detaljno pregledan i lečen. Molili smo sugrađane da ne dolaze svi u prepodnevnim satima jer je nemoguće predvideti koliko će ih biti na pregledu. Ekipe smo proširivali a konstantno se povećavao i broj pacijenata sumnjivih na koronavirus. Možda su prostorna ograničenja stvorila sliku da nismo organizovani i žao mi je pacijenata  koji su satima  čekali, ali su  zaposlenii lekari i sestre bili maksimalno  angažovali oko adekvatnog zbrinjavanja. Sugrađanima koji su duže čekali želim da se izvinim jer je ovo za sve nas novo iskustvo po broju pacijenata i bolesti.

Međutim, mi smo retka ustanova koja ima pet infektologa i koja je na vreme ulagala u kadar  i  opremu poslednje dve-tri godine zahvaljujući Ministarstvu zdravlja.

Šta biste posebno izdvojili?

U narednom periodu pod hitno se mora planirati igradnja prvenstveno infektivnog odeljenja imajući u vidu od 2009.godine pa do sada dešavanja sa infektivnim bolestima. To znači izgradnju potpuno novog infektivnog odeljenja u okviru Opšte bolnice Užice  kao regionalnog odeljenja koje će biti spremno sa intenzivnom i poluintenzivnom negom. Videli smo sve mane postojećeg stanja tako da  smo morali da iseljavamo jako bitna odeljenja, da ih spajamo i da funkcionišemo na minimumu.

Želja nam je da što pre bolnicu vratimo u normalan rad i da počnemo da pregledamo, operišemo i lečimo pacijente i na drugim odeljenjima,  a ne samo od koronavirusa.

Koliko je zaposleno novih zdravstvenih radnika?

Zdravstveni sistem je prenapregnut, iako smo od marta do jula primili ukupno oko 200 lekara i medicinskih sestara na neodređeno vreme od kojih najviše u Užicu. Za sada funkcionišemo sa natčovečanskim naporima većine zaposlenih i zato je važno da razumemo te ljude koji su satima i danima u skafanderima, da im dodatno našim ponašanjem ne otežavamo posao.

Koje specijalističke struke su angažovane?

Pored pet infektologa, maksimalno su angažovani anesteziolozi, internisti, pneumoftiziolozi, radiolozi i sve druge specijalističke grane… sestre se rotiraju sa drugih odeljenja. Za sada imamo dovoljan broj i svi se nadamo da ćemo ući u neku mirniju fazu i da će svi oni moći da se odmore jer su to zaista zaslužili.

Šta biste poručili?

Svedoci smo da se i dalje neki ne pridržavaju mera i da su tri planinske lepotice Zlatibor, Tara i Zlatar prepune turista koji misle da će planina ubiti virus. Sva okupljanja moramo svesti na minimum, uz obavezno poštovanje mera jer nam je to najbitnije da bismo se sačuvali i izbegli gužve kao pre petnaestak dana.

1 komentar

Ostavite odgovor