Pocetna Hronika Uhapšen još jedan učesnik užičkih protesta

Uhapšen još jedan učesnik užičkih protesta

1032
0
Podelite

Užičanin P.G. (35) uhapšen je u četvrtak uveče, nakon dvadeset i više dana od spontanih protesta u Užicu, kojima su se građani usprotivili režimu Aleksandra Vučića.

On je peta osoba koja je uhapšena nakon protesta, održanih početkom jula ove godine, kada su demonstranti jajima, paradajzom i farbom, gađali ogromni baner sa likom Aleksandra Vučića i natpisom Srpska napredna stranka – Gradski odbor Užice, koji se nalazi na fasadi hotela Zlatibor u centru grada, u kome je sedište lokalnih naprednjaka.

Ranije su uhapšena trojica mladića koja su priznala krivicu, a Osnovni sud u Užicu je demantovao za Danas sumnju da su to uradili pod pritiskom. Osuđeni su na po četiri meseca zatvora, uslovno na godinu dana, za krivično delo nasilničkog ponašanja. Osim njih, bila je uhapšena i petnaestogodišnjakinja, protiv koje će se, zbog njene maloletnosti, voditi redovni sudski postupak.

Mirko Filipović, advokat uhapšenog P.G., rekao je za Danas da je njegov branjenik lišen slobode u četvrtak uveče oko 22 časa, zbog sumnje da je gađao jajima baner sa likom Aleksandra Vučića, odnosno da je počinio krivično delo nasilničko ponašanje. On je dodao da je njegovom branjeniku određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i da će sud odlučiti o tome da li će mu biti produžen pritvor do 30 dana, kao u slučaju trojice mladića koji su ranije uhapšeni i osuđeni za isto krivično delo.

„Hapsi se i pritvara osoba koja je osumnjičena da je uradila nešto pre dvadeset i više dana, a što ne predstavlja krivično delo. To je represija i iživljavanje sistema nad građanima“, poručio je advokat Mirko Filipović.

Novo hapšenje je osudio i mr Dragan Krsmanović, pukovnik avijacije u penziji i ratni komandant užičkog aerodmoma Ponikve 1999. godine, rekavši za Danas da „režim Aleksandra Vučića drži celu Srbiju na uslovnoj kazni“.

Krsmanović je ranije, u otvorenom pismu Vučiću, poručio da uhapsi njega, jer je on inicijator tog događaja.

„Ne ne iživljavaj se nad nemoćnima, već uhapsi mene jer sam ja inspirator, organizator i izvršilac tog čina kojim sam ti simbolično pljunuo u lice, ali ni blizu onako kako si ti pljunuo na ustav, zakone i običaje ove zemlje čiji si, nažalost, predsednik“, naposao je Krsmanović Vućiću u pismu, koje je Danas objavio.

Međutim, kako dodaje, niko nije regaovao na njegovo pismo, a potom navodi da ne veruje u to da je njegovo hapšenje izostalo zbog toga što je bio ratni komandant aerodroma Ponikve i ocenjuje da „režim pokušava da proda priču o nepristrasnosti i da bi bilo glupo od njegovih predstavnika da kažu da neke hapse, a da su drugi pošteđeni hapšenja“.

„Ne verujem da oni prema meni gaje nekakvo duboko poštovanje, pa me zbog toga ne hapse. Oni traže „mekane“ žrtve, a neće da se uhvate u koštac sa nekim ko će se braniti, izneti arguzmente, koji je spreman da podnese žrtvu pa i da ode u zatvor. Na bih prihvatio da budem njihova žrtva koja će ćutati, već bih pokušao da ih razobličim i ne bih pristao da potpisujem bilo šta kako bi me pustili sa uslovnom zatvorskm kaznom“, kazao je za Danas Krsmanović, koji je i član Političkog saveta Dveri.

„Režim Alekandra Vučića pravi pokaznu vežbu i celu Srbiju drži na uslovnoj kazni i poručuje da je svaki njen građanin na uslovnoj slobodi i da nam se sloboda može oduzeti u svakom trenutku“, poručio je Krsmanović.

Sile mraka

„Dvadeset dana posle protesta, neko sedi u mraku i pregledava video-snimke i bira užičku decu i druge građane koje će da hapse noću, samo zato što su jajima gađali poster diktatora“, kazala je Katarina Mićunović, predstavnica užičkog Saveza za Srbiju, za koji je navela da u Užicu i dalje dobro funkcioniše, ocenivši da novouhapšenog čeka ista kazna koja je izrečena trojici ranije osuđenih demonstranata.

Promene, a ne diktatura

„Umesto da ti protest mladih ljudi bude opomena i putokaz da su promene neophodne a diktatura nedopustiva, odlučio si da ponovo širiš razdor i huškaš građane Srbije jedne na druge i podstičeš podele i sukobe“, napisao je Krsmanović u pismu Vučiću i naveo da se „ne plaši njegovih sudija“ i da će „biti zahvalan na privilegiji da u Evropi u 21. veku bude politički osuđenik koji svojom malom žrtvom svedoči o svojim uverenjima“.