Pocetna Društvo Bezbedne česme na gradskom vodovodu

Bezbedne česme na gradskom vodovodu

1208
0
Podelite

Zavod za javno zdravlje Užice kontrolisao je ispravnost vode sa javnih česmi na teritoriji Grada Užica. U izveštaju je navedeno da se redovno kontrolišu i da su bezbedne za korišćenje javne česme priključene na gradski vodovod.

Javne česme priključene na gradski vodovod su Subotića česma u Beogradskoj ulici, na Rakijskoj pijaci – Pekarsko-mehanskog esnafa, česma kod crkve, u malom parku- Opančarskog esnafa, česma na Slanuši- Trgovinsko-zanatskog esnafa, česma na Cvetnom trgu i česma na plaži.

Higijenski ispravne vode za piće su sa javnih česmi
1. Badanj česma u Hercegovačkoj ulici
2. Javna česma Spalovića Sevojno
3. Javna česma u Carinskoj ulici
4. Olgina česma u ul.Olge Đurović Užice
5. Javna česma kod Šarganskog tunela u Kremnima
6. Javna česma posvećena Petru Barjaktareviću Šargan
7. Vidića česma u Adi Užice
8. Javna česma Žunića česma u Skržutima

Higijenski neispravne vode za piće sa fizičko hemijskog aspekta su Desankina česma na Čakovini i Jovanova voda na Jelovoj gori

Higijenski neispravne vode za piće sa bakteriološkog aspekta su na 20 javnih česmi:

Velika česma u Takovskoj ulici u Užicu, česma Grozničavac, Krsmanova česma u Vojvođanskoj ulici, Cokalina česma u Solunskoj ulici 50, česma Zukovina Užice, česma Apotekara Subotića na Pori, javna česma u blizini Staparske banje, česma u Krvavcima kod škole, česma ispod Potpećke pećine, Jovankina česma ul.Nemanjina 187, česma Kameno korito, Panića česma u Kremnima, česma Jovanovac u Adi, Jovanova voda u Vrelima, Biser voda u Krčagovu, javna česma u Zbojštici, Savića česma u Skržutima, Golubovića česma u Skržutima, česma u Ravnima i česma na Kuki Užice.

Higijenski neispravne vode za piće sa bakteriološkog i fizičko- hemijskog aspekta su na javnim česmama: U Ribaševini i česma Slanuša (donja cev) Užice

Nije obavljeno uzorkovanje četiri javne česme jer ovi vodni objekti nemaju vodu i to javna česma u Karanu, na Belim vodama (pored puta Užice – B.Bašta), u Ratarskoj ulici i javna česma u Biosci.

U izveštaju se navodi da su javne česme alternativni objekti vodosnabdevanja. Ovi vodni objekti su kaptaže koje se ne održavaju redovno, a vode su izvorske, “sirove”, što znači da ne prolaze kroz postupke prečišćavanja i dezinfekcije. Imajući u vidu da ne postoji apsolutna bezbednost korišćenja vode sa javnih česmi, neophodna je opreznost prilikom korišćenja vode za piće.

Higijenski ispravne vode na česmi nisu siguran pokazatelj zdravstveno bezbednog korišćenja jer ispitivane javne česme nisu redovno kontrolisane.

Higijenski neispravna voda za piće ocenjena zbog niže vrednosti pH u odnosu na propisane, nema zdravstveni značaj.
Higijenski neispravne vode za piće sa bakteriološkog aspekta je voda za piće koja nije zdravstveno bezbedna za korišćenje i može se koristiti u vanrednim okolnostima, ali isključivo nakon prokuvavanja.

Higijenski neispravne vode za piće sa bakteriološkog i fizičko- hemijskog aspekta je voda za piće koja se ne može koristiti za piće.

Javne česme sa higijenski neispravnom vodom moraju biti vidno obeležene sa tablom “voda nije za piće”.

Neophodna je sanacija vodnih objekata i redovno održavanje u cilju obezbeđenja higijenski ispravne vode za piće na ispitivanim javnim česmama.

Povremena kontrola odnosno jedanput godišnje vode za piće sa javnih česmi je nedovoljna za sagledavanje sanitarno – higijenskog stanja javnih česmi. Poželjno je planirati redovan – kontinuiran monitoring kvaliteta vode za piće sa javnih česmi, navodi se u izveštaju Zavoda za javno zdravlje Užice.

Rezultate ispitivanja dostavljeni su Odseku za sanitarni nadzor Užice i Odeljenju za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.