Pocetna Sport Luka i Nikola napravili “downhill” stazu

Luka i Nikola napravili “downhill” stazu

1722
0
Podelite

Za nepunih godinu dana uspeli su da ostvare podvig i u vreme vanredne situacije i korone naprave 500 metara dugu strmu stazu na Vujića brdu za sve koji vole ovaj sport kako bi na njoj trenirali ili se takmičili.

Njih dvojica imaju samo po 16 godina, ali su čitavu deceniju zaljubljeni u drumski biciklizam, kros kantri biciklizam i najviše u ekstremni ili brdski biciklizam koji sve više osvaja svet mladih. Dovoljno razloga za odluku da naprave prvu “downhill” stazu na Vujića brdu, u šumi koja je sada mesto druženja i bavljenja sportom. Luka Mirković i Nikola Tanasković pohađaju Užičku gimnaziju, prvi je u prirodno-matematički, a drugi jezički smer. Odgovor na pitanje kako su došli na ideju da naprave prvu “strmu” biciklističku stazu telefonski smo dobili iz garaže-radionice u kojoj su obojica radila na održavanju bicikala.

– Odluku da pravimo stazu doneli smo prošle godine u avgustu posle takmičenja na Torniku, jer smo videli da nismo baš bili dovoljno spremni. Shvatili smo da nam nedostaje staza za trening kako bismo se pripremali za takmičenja. Znali smo da nam odgovara staza blizu kuće da ne gubimo vreme u odlasku na trening, a druge informacije smo potražili na youtube i preko interneta – priča Luka i dodaje da su veoma pažljivo proučili slične staze u Košutnjaku, Fruškoj gori, Kopaoniku, Torniku… I počela je gradnja, bukvalno ručno, tako da su se mnogi čudili kao da je stazom prošao bager.

– Nismo imali nikakva iskustva. Ali bilo nam je zabavno, smejali smo se, bilo je tu neko naše društvance. Nabavili smo grede, eksere, daske, alat..Šuma je bila jako gusta i kako smo se spuštali i bili pri kraju, shvatili smo da je staza bila mnogo teška za pravljenje. Sve smo ručno kopali, a slučajno ko je prilazio pitao nas je deco je li ovo bager radio – s ponosom ističe Luka govoreći o deonici staze širine dva i dužine stotinu metara koja prethodi skokovima. Ostale tehničke detalje projekta za “Vesti” izneo je Nikola.

-Staza je duga 500 metara i na njoj su razne prepreke, kako veštačke tako i prirodne korenje, kamenje, strmine, skakaonice. Šuma je idelna po strmini. Naša staza je poznata po oštrim krivinama, zato što ih je malo na nekim drugim stazama za vežbu i one su bitne za tehniku downhill – objašnjava Nikola detalje staze za brdski biciklizam čiji nastanak nije sprečila ni zima ni  vanredna situacija u proleće izazvana koronavirusom. U školu se nije išlo i sav višak vremena njih dvojica utrošila su na pravljenje staze i potragu za materijalom i alatima. A do brdskog biciklizma stiže se postepeno. Najpre je to bio drumski i kros kantri biciklizam po sitnom kamenju, pričaju mladići, a dešavalo im se onako “usput” i skakanje sa trotoara, stepenica, pločnika na Trgu i na kraju dogodio se downhill. Za sve koji vole adrenalin na dva točka poput njih dvojice rođena je i staza za trening i takmičenja  od kojih je prvo održano u junu ove godine. Mladići su organizovali prvu “Ambis downhill trku” na Vujića brdu na koju je došlo 36 takmičara iz cele Srbije 20. i 21. juna.

-Došli su iz Vrnjačke Banje, Ivanjice, Beograda, Novog Sada iz celog Zlatiborskog okruga. Dečaci i devojčice došli su sa svojim roditeljima i uživali. Najmlađi takmičar je imao 12, a najstariji 45 godina. Svi su oduševljeni stazom, a jedina zamerka je bila dužina, jer su se požalili da je kratka – navodi Luka i dodaje da nije izostala podrška sponzora. Takmičenje su između ostalih podržali “Eko hostel”, “Zip lajn Užice” , “Voda,voda”, “Palas bar”, “Blue moon” kojima Luka i Nikola i ovom prilikom zahvaljuju.

Kaciga glavu čuva

– Mora se voditi računa prvenstveno o svojoj, a onda i tuđoj bezbednosti. Vozač uvek mora da nosi kacigu zato što kaciga glavu čuva i to se podrazumeva – navodi Nikola.

Sve smo ručno kopali

-Nismo imali nikakva iskustva. Ali bilo nam je zabavno, smejali smo se, bilo je tu neko naše društvance. Nabavili smo grede, eksere, daske, alat..Šuma je bila jako gusta i kako smo se spuštali i bili pri kraju, shvatili smo da je staza bila mnogo teška za pravljenje. Sve smo ručno kopali… – ispričao je Luka za “Vesti”.