Pocetna Društvo U planu laboratorija za testiranje na koronavirus i u Užicu

U planu laboratorija za testiranje na koronavirus i u Užicu

1324
0
Podelite

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić rekao je za RTS da će se laboratorije osposobljavati za testiranje na koronavirus, a da se planira i otvaranje devet novih državnih laboratorija.

Vekić, predsednik nedavno formirane Radne grupe koja radi na otvaranju novih laboratorija za testiranje na koronavirus, navodi da je to telo imalo zadatak da vidi prostor, aparaturu, strukturu zaposlenih i da proceni koji je to broj ljudi koji treba da završi dodatnu edukaciju.

Sedam timova je u prethodna četiri dana obišlo laboratorije, navodi Vekić i najavljuje da će u narednih dva dan-dva sublimirati rezultati i podneti izveštaj Vladi.

Ističe da postoje objekti i laboratorije koji imaju izuzetno dobre uslove, gde treba uraditi dobru edukaciju, a ima i onih koje kubure sa prostorom, dok u određenim laboratorijama treba da se obezbede nove PCR mašine i ekstraktori.

Ići će se u pravcu osposobljavanja novih laboratorija i povećanja kapaciteta postojećih, napominje Vekić i dodaje da je planu otvaranje devet novih državnih laboratorija – u Šapcu, Zaječaru, Užicu, Kruševcu i drugim gradovima.

Što se tiče uključivanja privatnih laboratorija, Vekić navodi da je više od 30 konkurisalo za serološka testiranja, a 27 je dobilo dozvolu za rad.

“U toku je obilazak terena za sve one laboratorije koje su aplicirale za dobijanje dozvole za PCR testiranje. Očekujemo da zdravstveni inspektori izađu i sa konkretnim rezultatima sa terena koje će privatne laboratorije dobiti i sertifikat da rade i PCR testiranja”, kaže Vekić.