Pocetna Društvo Jubilarna kolonija naredne godine

Jubilarna kolonija naredne godine

808
0
Podelite

Ovogodišnja jubilarna, 25. Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa“ neće biti održana jer je bilo neizvodljivo organizovati dolazak umetnika iz inostranstva zbog pandemije virusa korona. Kolonija je odgođena za narednu godinu, a planirano je da bude održana u ustaljenom terminu, od 8. do 18. avgusta

Jubilarnu, 25. Međunarodnu koloniju umetničke keramike „Zlakusa“, Udruženje „Keramika Zlakusa“ je u dogovoru sa Ministarstvom za kulturu i informisanje Republike Srbije, odgodilo za narednu godinu, rekla nam je predsednik Udruženja Sofija Bunardžić, akademski slikar – keramičar, autor projekta „Keramika – Zlakusa“ i rukovodilac kolonije koja je sastavni deo ovog projekta. Kolonija je, kao i svake godine trebalo da bude održana početkom avgusta, od 8. do 18., u jednom od domaćinstava grnčara u selu Zlakusa nadomak Užica uz podršku Ministarstva kulture i Grada Užica.
-Koloniju smo ove godine odgodili zbog situacije sa pandemijom virusa korona jer nismo mogli organizovati dolazak umetnika iz inostranstva. Svoj dolazak bili su najavili umetnici iz Indije, Malezije, Novog Zelanda, Španije, Italije, Hrvatske, Rusija i td.. Međutim, jednostno, nije bilo moguće da oni dođu, pa smo koloniju odgodili za iduću godinu, u istom terminu, od 8. do 18. avgusta. Nadam se da će dogodine biti sve kako treba– pojašnjava Sofija Bunardžić.
Na dosadašnjim kolonijama učestvovalo je preko 350 umetnika, osim iz Srbije i umetnici iz 35 zemalja sa svih kontinenata.
Umetnici tokom kolonije stvaraju svoja umetnička dela na stari, tradicionalan način na koji domaćinstva u Zlakusi rade više od 400 godina, odnosno, tehnikom koja je nova u teoriji savremene keramike nazvanoj „Zlakusa“ ili „Sofija-Zlakusa“. Taj tehnološki proces izrade keramike koji je veoma sličan onome u praistoriji, veoma je zanimljiv za savremenu umetnost. Tako je kolonija svih proteklih godina gradila fine spone između tradicionalnog lončarstva jedinstvenog po materijalu, metodu rada i pečenju i sa druge strane, savremenih tendecija u umetničkoj keramici.