Pocetna Kultura U bioskop pod maskom

U bioskop pod maskom

1058
0
Podelite

U užičkom bioskopu privodi se kraju čišđenje i dezinfekcija, a detaljne pripreme za podizanje zavese na sceni Narodnog pozorišta, uslediće tek po završetku radova na poboljšanju energetske efiksnosti.

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 prošle sedmice doneo je odluku da se od 24. avgusta, dozvoli održavanje kulturnih dešavanja sa prisustvom publike, poput bioskopa, pozorišta i koncerata u institucijama kulture, uz ograničenja kojih se organizatori moraju strogo pridržavati. Na osnovu ove odluke pred ustanovama kulture je period priprema da bi bezbedno dočekale i aktere kulturnih dešavanja i publiku.

U užičkom Narodnom pozorištu u toku su radovi na energetskoj efikasnosti, tako da je nerealno očekivati da tokom narednog meseca počne izvođenje predstava. Rok za završetak ovih radova je 30. septembar i oni za sada teku po planu. Kada budu gotovi uslediće dezinfekcija zgrade, zatim komletiranje svih drugih uslova i onda će pozorište biti spremno za izvođenje predstava.

Direktor užičkog Narodnog pozorišta, Zoran Stamatović kaže da će izvođenje predstava početi kada budu potpuno obezbeđeni uslovi za rad koji će biti u skladu sa postojećom situacijom i merama koje tog trenutka, kada pozorište bude spremno, budu važile, a to je, svakako, posle 30. septembra.

Za sada glumački ansambl radi po sekcijama i u drugim prostorima, jer za to u samoj zgradi nema uslova zbog tekućih radova. Kada bude završena scena i radovi u gledališnoj sali, ako bude bilo moguće, probe i priprema predstava počeće u njoj.

U ovom trenutku je, po rečima Stamatovića, nezahvalno definisati dugoročnije planove rada pozorišta. On navodi, da se nikako ne može smetnuti sa uma, da je pozorišna delatnost visokorizična i pitanje je koliko je potrebno vremena da prođe da bi ona normalno funkcionisala. Zato se planovi rade dan za dan, jer su u postojećim uslovima najpouzdaniji. U narednom periodu moglo bi se očekivati da i Narodno pozorište oformi svoj Krizni štab na čelu sa epidemilogom koji će definisati mere zaštite tokom pripreme i izvođenja predstava, a u skladu sa merama koje je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19. Vlade Srbije preporučio.

Inače, iako je užičko Narodno pozorište tokom proteklih meseci, kao i sada, bilo gradilište, obezbedilo je uslove da se u velikoj gledališnoj sali uz primenu svih mera zaštite, održavaju sednice Gradske skupštine.

Pripreme za doček publike u užičkom bioskopu „Art“ počele su već pre nekoliko dana, kaže za „Vesti“ Jasmina Milošević, urednik filmskog programa. Do sada su dubinski očišćena sva sedišta, zamenjeni su podovi i oprane i dezinfikovane zavese u salama, a trenutno se čiste plastični delovi sedišta, usisava prašina.

-Dobili smo preporuku da možemo početi da radimo od ponedeljka, međutim, novih filmova nema pre 3. septembra. Za tada su najavljeni „Tenet“, jedan od najskupljih filmova od kojeg se dosta očekuje, zatim je najavljen i crtani film „Kapetan Sabljozubi“, drama „Još uvek verujem“ i „Novi mutanti“ – kaže Jasmina Milošević. Moguće je i da 1. i 2, septembra užički bioskop počne sa revijom filmova koji su prikazani ranije po ceni ulaznice od 100 dinara, međutim, do tada bi trebalo da budu razjašnjene i sve eventualne dileme koje nisu definisane preporukama.

Publika će u bioskop ulaziti uz obavezno korišćenje zaštitnih maski, pri ulasku u salu gde će sedeti na propisanoj distanci, koristiće sredstva za dezinfekciju ruku.

-Nama je drago što ćemo otvoriti bioskopske sale za publiku. Imamo u najavi da će 24. septembra startovati domaći film „Hotel Beograd“ čija je premijera održana samo u Beogradu, a prikazivanje filma „Južni vetar“ – drugi deo, pomeren je za januar 2021. – navodi Jasmina Milošević.