Pocetna Zabava Adrenalinsko promovisanje prirodnih lepota

Adrenalinsko promovisanje prirodnih lepota

851
0
Podelite

Više od 100 učesnika uživalo je u okviru ekspedicije koja je održana na vodi 21., 22. i 23. avgusta na: Ribničkom jezeru na Zlatiboru, reci Lim i Zlatarskom jezeru. Ova avantura, koja je nazvana “VoLim ekspedicija“, okupila je veliki broj mladih ljudi, a ujedno je bila i jedini organizovani zabavno-adrenalinski sadržaj u Srbiji u 2020. godini. Zbog interesovanja iz cele Srbije, planirano je da se u narednom periodu održe još dve ekspedicije 12-14. septembra i 2-4. oktobra.

Kako navode u organizacionom odboru, cilj manifestacije je promovisanje prirodnih bogatstava zapadne Srbije, posebno vode, aktivnog odmora i podizanje svesti o očuvanju prirode. Za takmičare je priređen raznovrstan program poput: raftinga na reci Lim, regate na Zlatarskom jezeru, vožnje kajacima i čamcim, kao i mnogih drugih igara, gde su mogli da dožive adrenalin, ali ujedno i da uživaju u prelepoj prirodi.

Ova neobična avantura na vodi započeta je na Ribničkom jezeru na Zlatiboru, gde je prvo održano takmičenje pod nazivom Igre bez granica, kako bi se promovisao sve popularniji aktivni turizam. Zatim, učesnici su imali priliku da isprobaju SUP daske, čamce i kajake, da uživaju u lepom, toplom vremenu i prirodi planine Zlatibor. Drugi deo eko-ekspedicije započet je čišćenjem plaže Petrovac, nakon čega je održan rafting Limom, na ruti Brodarevo- Petrovac, gde su učesnici u međuvremenu mogli da se okupaju i rashlade u reci Lim. Na pola rafting ture održana je i kanjonig tura rekom Sopotnicom. Trećeg dana avanture, učesnici su krenuli na Eko regatu Zlatarskim jezerom, koja je održana uz pomoć jednog motora i mnoštva čamaca, čime je promovisano očuvanje voda i prirode, što je ujedno i jedan od ciljeva ove
ekpedicije. Regata je trajala četiri sata, a učesnici su uživali u čistim i bistrim vodama, kao i prirodnim bogatsvima zapadne Srbije. Zlatarskom regatom završena je prva od tri ovogodišnje ekspedicije.

Predstavnici organizacionog odbora „VoLim ekspedicija“, izjavili su da su zadovoljni odzivom, kao i da je ekspedicija bila odlična. Po njihovim rečima, Zlatarskom regatom završena je prva od tri manifestacije na vodi. Cilj je bio da se mir i spokoj prirodnih bogatstva zapadne Srbije prenese na velike gradove. Očekuju da će se ponovo veliki broj učesnika pridružiti u avanturama.

Ova manifestacija se već drugu godinu za redom organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija Republike Srbije i firmi Frikom i Jafa. Regionalna manifestacija „VoLim ekspedicija“ podržana je okviru projekta „Diversifikacija
ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope: Razvoj lanca vrednosti i unapređenje kapaciteta“, koji sprovodi Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnju saradnju (GIZ).