Pocetna Društvo Ambasador Kazahstana u Užicu

Ambasador Kazahstana u Užicu

815
0
Podelite

Ambasador Kazahstana Gabit Sizdikbekov posetio je Užice i posle razgovora sa rukovodstvom grada Užica, predstavnicima  Zlatiborskog okruga i privrednicima u RPK Užice  izrazio očekivanje da s obzirom na potencijale i potpisanu deklaraciju postoje mogućnosti unapređenja saradnje u oblasti ekonomije, kulture, sporta i naročito turizma.

Srbija sa Kazahstanom ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini i to je po veličini teritorije deveta država u svetu koja raspolaže ogromnim nalazištima nafte i prirodnog gasa. Načelnik Zlatiborskog okruga Boban Perišić istakao je da je poseta  njegove ekselencije prva poseta nekom Okrugu u Srbiji od otvaranja ambasade Kazahstana pre devet meseci u Beogradu, jer je ranije diplomatsko predstavništvo ove zemlje bilo u Mađarskoj i obavljalo poslove i za ovaj deo regiona.

-Kazahstan je jedna od tri države pored Rusije i Belorusije sa kojim država Srbija ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini. Kazahstan je deveta država po veličini u svetu sa svega 18 miliona stanovnika i neiscrpnim prirodnim resursima. Izvoznik preko 65 milijardi dolara, a uvoznik duplo manje roba. Ono što Grad Užice može ponuditi Kazahstanu jeste pored industrije i privrede i unapređenja kulturne i sportske saradnje – naveo je Perišić. Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević istakla je konstruktivan razgovor sa ambasadorom Kazahstana i izrazila očekivanje da će u budućnosti biti realizovana saradnja na nivou grada Užica i nekog od kazahstanskih gradova.

-Razgovarali smo o tome kako bi se i sporazumi između dve zemlje koji postoje od ranije preneli i na lokalni nivo, predstavili Užice i njegove potencijale u domenu privrede, poljoprivrede i drugih oblasti. U razgovoru u Komori privredici su izneli svoja zapažanja i biznis planove – dodala je Radivojević izražavajući očekivanje da će se saradnja ostvariti u bliskoj budućnosti. NJegova ekselencija zahvalila je domaćinima Gradu Užicu i Zlatiborskom  upravnom okrugu na gostoprimstvu   i toploj dobrodošlici.

-Između  Zlatiborskog okruga i istočnog Kazahstana postoji jedan dogovor, odnosno potpisana deklaracija koju ćemo pokušati da realizujemo u budućem periodu. Imali smo prvi susret i verujem da ćemo ubuduće dosta toga realizovati  u oblasti kulture, ekonomije, sporta i turizma na prvom mestu   – naveo je ambasador Gabit Sizdikbekov posle susreta sa privrednicima u Regionalnoj privrednoj komori Užice.