Pocetna Društvo Slatka bajka domaćih kolača

Slatka bajka domaćih kolača

1113
0
Podelite

Užičanka Marija Savić, pravi najraznovrsnije domaće kolače, torte i druge poslastice, a kod nje kupuju od najmlađih do najstarijih sugrađana. Deci iz komšiluka njena poslastičarnica je omiljena, a Marija tu planira i da napravi kutak gde bi se najmlađi igrali kada dođu. Njene mušterije rado se vraćaju da probaju nove ukuse, a ponuda je i više nego raznovrsna, jer se trudi da svaki put napravi neku drugu kombinaciju ukusa.

Marija kaže da je u ovom poslu najvažnija ljubav i pravi kolače onakve kakve bi i sama volela da proba.

-Ljudi obično kada vide tortu, prvo vide njen izgled. To je ono što privuče svakog kupca. Ja se trudim da spojim i ukus, ali i kvalitet, da torta ima dobar ukus, ali i da njena spoljašnost bude lepa i da ljudi budu u potunosti zadovoljni. Kupce pustim da sami izaberu šta žele, a ja pravim dekoraciju- priča Marija.

Marija kaže da se nikad nije reklamirala i da joj je najbolja reklama preporuka njenih kupaca. Počela je da pravi torte prvo za svoju decu, pa za komšinice i tako se rodila ljubav prema ovom poslu. Sve što je naučila, kaže da je učila sama isprobavajući različite kombinacije uskusa i materijala.

-Radim za sve prilike, za rođendane, za igraonice, svadbe, za kućnu varijantu. Trudimo se da imamo i razne vrste kolača za svačiji ukus. Recimo, stariji ljudi vole klasične kolače i torte kao što su žito torta, baklave i slično. Mlađima su interesantnije torte sa dosta šlaga i fila, žele da bude što kremastije. Deca vole popularne cup-cakes kolačiće. Moskva je najprodavanija. Nju svi vole. Tu su i čoko-pomorandža, čoko-višnja, tiramisu… – kaže Marija.

Svabene torte posebno su zahtevne, kaže naša sagovornica. Za njih je potrebno izdvojiti malo više vremena. Nekada je samo za dekoraciju potrebno izdvojiti par sati. Tu je posebno važna kreativnost i strpljenje.

-Mislim da u ovom poslu nema konkurencije. Bitan je stil, mašta, ljubav… Ima nas dosta, ali svako ima svoj stil i treba da radi na svoj način. Učila sam sama, malo po malo, nešto isprobavajući sama, a nešto preko interneta, koji nam je danas svima dostupan – objašnjava Marija i kaže da je pohađala samo jednu radionicu gde je učila ukrašavanje svadbenih torti cvetovima, za šta je u ovom poslu potrebna posebna obuka.

U ponudi su i raznovrsni, sitni kolači. Rafaelo, plazma, bajadera, rozen torta, kocke sa pomorandžom, samo su neki od kolačića koji se nalaze na repertoaru ove domaćice.

-Trudim se da svaki kolač ima drugi ukus- kaže naša sagovornica.
Svoje bogato iskustvo sticala je mnogo vremena, za šta joj je, kao i u svakom drugom poslu bilo potrebno i dosta odricanja. Bilo je tu mnogo truda, rada i usavršavanja.

-Volim da torte budu slatke, šarene, da ima dosta boja. Svaku figuricu na torti napravim ručno. Nemam dosta kalupa. Volim da sve vizuelno lepo izgleda, ali naravno kvalitet torte je na prvom mestu. Trudim se da slušam želje potrošača. Njihove primedbe, kritike, sugestije… Ako mi neko od njih da sugestiju, vrlo rado je prihvatim i dopunim recept. Ako neko kaže ovde ti fali malo više višanja, ja ću dodati – šali se Marija.

Decu božava. Kaže da joj je komšiluk trenutno pun dečice koja obožavaju da dođu kod nje. Njihovo mišljenje posebno uvažava i kaže da su oni najbolji savetnici u poslu.

-Deca su iskrena, pa i kažu najbolje mišljenje, što se tiče i ukusa i izgleda kolača. Najvažnije je da su su kupci zadovoljni, jer oni su najveća motivacija – smatra Marija.

Ostavite odgovor