Pocetna Društvo Na novoj adresi

Na novoj adresi

831
0
Podelite

Ženski centar Užice u okviru kojeg je Reciklažni centar za tekstil, SOS telefon i humanitarni servis za građane, od pre izvesnog vremena nalazi se na novoj lokaciji, u Ulici Heroja Luna 2, u bivšoj upravnoj zgradi JKP „Vodovod“ Užice, preko puta Autobuske stanice. Tu su smeštena i sva tri kontejnera za odlaganje polovne tekstilne odeće, do sada je jedan bio kod Užičke gimnazije, a druga dva u krugu nekadašnje tekstilne fabrike „Cvete Dabić“, kasnije „Frotex“-a, gde je Centar i bio smešten od 2009. godine.

-Proteklih 11 godina bili smo u prostorijama bivše „Cvete Dabić“ bez ikakve nadoknade, plaćali smo samo utrošenu električnu energiju. MPP „Jedinstvo“, pre svega, generalni direktor Mića Mićić, izašao nam je u susret u vreme kada su donatori prestali da daju novac za zakup prostora u kojem smo radili. Međutim, s obzirom da se deo fabrike sada ruši, morali smo tražiti novi prostor i uselili smo se ovde u bivšu upravnu zgradu JKP „Vodovod“. Od grada Užica smo dobili ugovor koji nas obavezuje da minimalno plaćamo zakup ovih 110 kvadrata plus sve ostale komunalije – kaže Radmila Gujaničić, koordinator u Ženskom centru. Samo preseljavanje nije bilo jeftino za Centar koji ima i svoju malu šivaru, mašine za pranje, a bilo je neophodno odraditi i određene poslove u novom prostoru koji je po rečima Rade Gujaničić, na dobroj lokaciji i dovoljan je za obavljanje njihovih aktivnosti.

Ženski centar ima 13 zaposlenih žena, od kojih je šest u stalnom radnom odnosu. Centar još uvek ne može da se izdržava od svoje proizvodnje – reciklaže tekstila koju su počeli među prvima u užičkom kraju, pa i šire, već se oslanja i na javne radove i donatore. Rada Gujaničić navodi da se Centar uvek trudi da uposli žene kojima je teže, vodeći računa i o ženama žrtvama nasilja, ima i mali fond iz kojeg im pomaže, delili su humanitarne pakete koje su dobili od humanitarnih organizacija, trenutno realizuju projekat sa 11 udruženja seoskih žena jugozapadne Srbije i durgo.

Marina Tucović, menadžerka projekta „Retex“, navodi da su sva tri kontejnera za odlaganje polovne tekstilne odeće sada uz novi prostor Centra, dostupni su svih 24 sata za donatore, a biće pod video nadzorom. Zapravo, kontejner koji je bio postavljen na pristupačnom mestu, kod Užičke gimnazije pre pet, šest godina, često je trpeo i posledice neprimerenog ponašanja potencijalnih korisnika.

-Proteklih godina imali smo negativno iskustvo sa malim brojem sugrađana koji su nasilno izvlačili garederobu oštećujući kontejner koji je postajao i poprilično ruglo. LJudi koji razumeju našu priču, koji doniraju, prilično su bili uznemireni. Kontejner smo nekoliko puta morali da popravljamo, a sredstva koja smo za to izdvajali, za nas nisu mala. Tako smo nerado, silom prilika, odlučili da i njega smestimo sada ovde isped novog prostora. Donatori mogu da nastave da donose garderobu koju mi sortiramo, a naši korisnici nastavljaju po istom režimu da dolaze i da uzimaju šta žele od onoga šta imamo na raspolaganju. Posebno se radujem da će nam servis za doniranje izgledati lepše i biće prijatnije mesto nego što je bilo u starom prostoru– kaže Marina.