Pocetna Društvo Zaštita od krompirovog moljca u sladištima krompira

Zaštita od krompirovog moljca u sladištima krompira

714
0
Podelite

Sa obzirom da je u toku vađenje krompira potrebno je proizvođačima signalizirati na postojanje štetočine krompira koji pravi velike štete i u polju i u skladištima.

Na području Zlatiborskog okruga u toku 2020.godine na osmatračkim mestima evidentirano je prisustvo krompirovog moljca (Phthorimaea operculella).U ovoj godini nije zabeležena velika brojnost.  Na osnovu krtola koje nam stižu na pregled u službu evidentno da je ova štetočina šire  prisutna na ovoj teritoriji.  Krompirov moljac razvija više generacija godišnje. U našim uslovima razvija pet generacija u polju, a ukoliko se unese krtolama u skladište tamo  može da razvije još 2-3 generacije. Ispiljene larve se ubušuju i prave hodnike. Ovako napadnute krtole gube tržišnu vrednost i veoma lako podležu napadu patogena i propadaju. U proizvodnji semena, oštećenja na okcima krtola dovode do smanjenja klijavosti krtola u narednoj sezoni.

Štete na krtolama krompira

Proizvođači koji imaju krompir u skladištu, a zaražen je   kromirovim moljcem važno je da spreče dalje razvijanje ove štetočine sledećim merama:

–   Potrebno je odvajati oštećene krtole od zdravih krtola.

–   U skladištima treba održavati temperaturu manju od  9 stepeni, jer je smanjena mogućnost razvoja moljca.

-Skladišta krompira moraju na svim otvorima biti obezbeđena gustim mrežama da bi se sprečio ulazak štetočine

-Redovno vršiti preglede u skladištu i prema potrebi obavljati hemijsku zaštitu odgovarajućim insekticidima. Za suzbijanje se koriste preparati koji razvijaju otrovne gasove. To su  su preparati na bazi AL-fosfina. Ovi preparati se ne mogu naći u slobodnoj prodaji  i apliciraju ih samo organizacije koje obavljaju DDD poslove.

-Zaražene krtole ne koristiti za setvu naredne godine

PSSS Užice će  nastaviti praćenja ove štetočine u narednoj godini. U slučaju pojave  poljoprivrednici osim mera borbe na polju, treba da  prepoznaju i sprečite dalje širenje i pravljenje šteta u magacinim

Zorica Lazić, savetodavac iz oblasti zaštite bilja