Pocetna Kultura Složena mozaička slika

Složena mozaička slika

690
0
Podelite

U galeriji „Reflektor“ u Užicu, smeštenoj u prostoru bivše kasarne u Krčagovu, premijerno je otvorena izložba fotografija Ivana Petrovića (1973) „So i svetlo“ koje su nastajale od 2014. godine u kontinuitetu.

-Ova izložba tematizuje život u selima i ruralnim okruženjima u Srbiji i okosnica ove teme je pitanje, da li je kontrola proizvodnje hrane, određena vrsta političke slobode. U širem smislu, ona se bavi upotrebom i kontrolom fundamentalnih resursa u našoj zemlji – kaže Petrović izražavajući svoje zadovoljstvo što je izložba prvo prikazana u užičkoj galeriji „Reflektor“, a zatim će moći da je vidi i publika u Kruševcu, njegovom rodnom gradu.

Petrović je do sada imao oko 30 samostalnih i više od 100 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, Nemačkoj, Austriji, Americi, Italiji, Japanu… Kako se navodi u katalogu za izložbu, umetnička praksa Ivana Petrovića „proističe iz višeznačnog istraživanja fotografskog medija i zasnovana je na uzajamnim odnosima dokumentarizma, aproprijacije i revalorizacije“.

Slavko Timotijević, istoričar umetnosti, za ovu izložbu fotografija Ivana Petrovića, između ostalog, je napisao:

-Ovaj projekat je zamišljen kao work in progress i samim tim nema strukturu zaokruženog narativnog eseja sa očiglednim finalnim poentama, već je zamišljen kao složena mozaička slika aktuelnog stanja u Srbiji izvan gradova i varošica. Lišena sentimentalne reminiscencije i romantičarskih fantazmi o lepoti života na selu ova serija fotografija koristi dokumentaristički i hroničarski senzibilitet sa namerom da dijagnosticira presek stanja, govoreći u realnom i metaforičkom smislu, fundamentalnih resursa ove zemlje.

Izložba fotografija Ivana Petrovića u Užicu trajala je samo jedan dan, jer je ove godine galerija promenila sistem izlaganja zbog epidemiološke situacije. Kako kaže Aleksandar Dimitrijević, akademski slikar, predsednik Udruženja vizuelnih umetnika Užice koje je osnivač galerije, tokom tog jednog dana koliko izložba traje, uradi se video zapis, razgovor sa autorom, a potom se materijal plasira na društvenim mrežama. Po istom principu počelo je snimanje izložbe Udruženja vizuelnih umetnika, „Doba obnove“ u kojoj učestvuje veliki broj autora.

-Želimo da na taj način izložbu vidi što više ljudi, a samim tim i da promovišemo umetnike u novonastaloj situaciji, u doba korone – kaže Dimitrijević.