Pocetna Društvo Počela vakcinacija u Zlatiborskom okrugu

Počela vakcinacija u Zlatiborskom okrugu

954
0
Podelite

U svih 10 domova zdravlja Zlatiborskog okruga danas 1.oktobra počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Svi zainteresovani za vakcinaciju potrebno je da se jave kod izabranog lekara na  pregled pred imunizaciju. Važno je da građani budu bez respiratornih simptoma kada dolaze na pregled, navedeno je iz užičkog Doma zdravlja.

Vakcina ima dovoljno, a užički Dom zdravlja dobio je 4000 doza što je za oko 1400 više nego prošle godine.

Zavod za javno zdravlje Užice distribuirao je 13.500 četvorovalentnih vakcina domovima zdravlja u Zlatiborskom okrugu. U odnosu na prošlu godinu to je 3250 doza više na nivou okruga.

-Vakcina je namenjena za osobe u posebnom riziku starijе od 3 (tri) godine, kao i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. Najčešće kontraindikacija za primenu ove vakcine je preosetljivost na jaja, a podsećamo koje su to osobe u posebnom riziku koje bi trebale

da prime vakcinu:

 hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu),

 hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema,

 metaboličkim poremećajima (dijabetičari i gojazne osobe),

 bubrežnim oboljenjima,

 hroničnim neurološkim poremećajima,

 oslabljenim imunim sistemom uključujući osobe inficirane HIV virusom i

 primaocima transplantata.

Takođe, vakcinacija protiv gripa preporučuje se i licima smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima socijalno – zdravstvenim ustanovama, kao i zdravstvenim radnicima- navela je dr Katarina Ristović,specijalista socijalne medicine zadužena za komunikaciju  sa medijima i javnošću Zavoda za javno zdravlje Užice.