Pocetna Ekonomija Umanjenje budžeta za 164 miliona dinara

Umanjenje budžeta za 164 miliona dinara

764
0
Podelite

Plan je da trećim rebalansom budu umanjeni planirani i očekivani prihodi budžeta grada Užica za ovu godinu u iznosu od 164 miliona dinara i za isto toliko i rashodi. Za ovu godinu bio je planiran budžet od 3,27 milijardi dinara. Javna rasprava o trećem rebalansu budžeta grada Užica biće održana u utorak 13. oktobra u 17 časova u svečanoj sali Gradske skupštine Užica.

Predlog rebalansa budžeta je od pre nekoliko dana dostupan na sajtu grada, tako da građani mogu predloge i sugestije slati i putem aplikacije – zajedno do dobrih odluka, ali je Miodrag Petković, član Gradskog veća zadužen za budžet i finansije pozvao građane i da dođu i učestvuju u najavljenoj javnoj raspravi. S obzirom da je sada oktobar i nije moguće raditi drastične izmene za ovu godinu, ali je period kada se priprema budžet za 2021., tako da je, po rečima Petkovića, javna rasprava dragocena za kvalitet planiranja budžeta za narednu godinu.

-Ovaj treći rebalans budžeta jeste pre svega usklađivanje planiranog budžeta za 2020. godinu sa aktuelnom situacijom, odnosno, efektima i posledicima krize izazvane pandemijom virusa COVID 19. Razumljivo je da je u ovoj godini došlo do smanjenja budžetskih prihoda i neke naše procene su da je to na nivou od oko 10 procenata. Pre svega, smanjeni su prihodi po osnovu poreza na dohodak, ali imajući u vidu da je to deo jednog kvalitetnog ekonomskog paketa u okviru mera podrške Vlade Republike Srbije vezano za podsticaj privredi, preduzetništvu, očuvanju radnih mesta, evidentno je da ćemo te nedostajuće prihode po osnovu poreza na dohodak ostvariti u 2021. i 2022. godini, onako kako je to i planirano merama Vlade. Takođe, došlo je do usporavanja i smanjenja određenih lokalnih prihoda, pre svega mislim na porez na imovinu, što je sasvim razumljivo u ovakvim okolnostima kakve imamo u ovoj godini. S druge strane, situacija sa pandemijom virusa COVID 19 zahteva značajna sredstva i izdvajanja vezana, pre svega za očuvanje javnog zdravlja, socijalnu politiku i komunalnu infrastrukturu -rekao je, između ostalog Petković, obrazlažući planirani treći rebalansa budžeta grada Užica.

Po rečima Petkovića, uobičajeno je da se tokom budžetske godine radi nekoliko rebalansa zbrog ostvarivanja definisanih ciljeva, potrebe prilagođavanja u funkcionisanju grada. Ove godine, situacija je bila specifična zbog pandemije koronavirusa i bez obzira što je evidentno trenutno smanjenje prihoda, činjenica je da je i rashodna strana u jednom delu smanjena usled otežanog rada i usporenih aktivnosti.

-U ovoj godini, Grad ima značajne i vanredne troškove u oblasti očuvanja javnog zdravlja. Samo da podsetim da smo oko 10 miliona dinara izdvojili za opremanje nove kovid bolnice u Krčagovu. Značajna sredstva izdvajamo i za dezinfekciju grada i ustanova. U postojećim uslovima, uspeli smo da obezbedimo iz budžeta 50 miliona dinara za projekat rekonstrukcije Zdravstvenog centra i Opšte bolnice što je jedan od prioriteta i Vlade Republike Srbije i našeg grada za naredne godine.  Dogodine, takođe, planiramo da izdvojimo sličan iznos sredstava. Očekivanja su da je ovaj projekat ukupne vrednosti više od 20 miliona evra i u najvećem delu biće finansiran od strane države Srbije – rekao je Petković i naveo da je Grad i ove godine, bez obzira na situaciju, značajno povećao iznos sredstava domaćinstvima za sufinansiranje mera energetske efikasnosti, kao i ulaganja u zaštitu životne sredine.

-Uz pomoć Vlade Srbije i uz naše učešće, uspeli smo da obezbedimo sredstva, za nabavku gasne kotlarnice za Centar za maju i dete i Dom zdravlja što je veoma važno ne samo za ove ustanove već i za ceo grad sa aspekta zaštite životne sredine. Procene su da će ukupna vrednost celog ovog projekta biti od 15 do 20 miliona dinara– istakao je Petković i naveo da je Grad i pored sve krize imao poseban odnos prema funkcionisanju Predškolske ustanove, škola, ali bilo je dovoljno sredstava i za ostale delatnosti u gradu, nisu stali radovi na rekonstrukciji Starog grada i neolitskog naselja u Staparskoj banji, završeni su radovi na energetskoj efikasnosti Narodnog pozorišta, parter ispred Narodnog muzeja.

-Iako je kriza, ove godine smo obezbedili značajna sredstva iz budžeta i ovim rebalansom smo uradili potrebne korekcije, u finansiranju komunalnih delatnosti, saobraćajne i putne infrastrukture. Radimo i dalje koliko god da je teška situacija na određenim projektima uređenja grada. Značajna sredstva obezbedili smo za nastavak rekonstrukcije i proširenje vodovodne mreže, a završili smo i nekoliko veoma značajnih projekata koji se tiču putne infrastrukture, odnosno, potpunu rekonstrukciju ulica, poput Karađorđeve, Ulice Ive Andrića i Dušana Popovića u Turici. Ovim rebalansom smo obezbedili sredstva koja su potrebna za radove na projektu u Turici, a odnosi se na rešavanje višedecenijskog problema, fekalne kanalizacije – rekao je, između ostalog, Petković.

Petković smatra da je Grad u ovu godinu ušao dobro pripremljen, sa obezbeđenim novcem za najveći broj projekata.

-Čini mi se da smo i pored značajnog udara na budžet i krizu uspeli da se domaćinski ponašamo i raspolažemo budžetskim sredstvima i da na taj način za sve zacrtane, budžetom definisane razvojne ciljeve našeg grada, kao i za one uobičajene aktivnosti, adekvatno kroz budžet odgovorimo. Činjenica je da je situacija sa pandemijom virusa COVID 19 promenljivog karaktera i nameće odgovorno i oprezno planiranje i ponašanje. Zato su pred nama i dalje veliki izazovi – istakao je Petković.