Pocetna Društvo “Viteški čas” vitezova užičkog “Starog grada”

“Viteški čas” vitezova užičkog “Starog grada”

1764
0
Podelite

U okviru manifestacije “Viteški čas” Srpsko viteško društvo “Stari grad – Užice” na platou ispred Narodnog pozorišta predstavilo svoj rad. Priređena je izložba replika srednjovekovne opreme i naoružanja, emitovana srpska srednjovekovna i duhovna muzika i održana radionica oslikavanja štitova.

Srpsko viteško društvo “Stari grad – Užice” postoji dve godine i njegovi članovi pozdravljaju obnovu užičkog Starog grada, jer su retki gradovi koji u svom okruženju imaju jednu takvu tvrdjavu, ali smatraju da se mora obnoviti i viteški duh i afirmisati vrednosti koje on podrazumeva.

-Viteški duh se mora obnoviti kroz sećanje na našu prošlost i to je neophodno. Viteški duh znači da se stvari u životu mogu ostvariti poštenim i legitimnim sredstvima, da se mora zaštiti nejač i koristiti samo ono što je dozvoljeno i da se svoja sreća ne može graditi na tuđoj nesreći već razvijati duh širine i razumevanja kakav su nekada imali srpski vitezovi. Kod mladih moramo negovati viteški duh jer se kroz njega stiče osećaj solidarnost i zajednice – navodi jedan od članova društva Dragan Krsmanović.

Predavanju o srpskim vitezovima pored zainteresovanih gradjana  prisustvovali su i učenici prve i treće godine Užičke gimnazije, a dvojica od njih Petar i Nemanja prvi put obukli su i oklope srednjovekvovnih vitezova. Prikazana je replika vizira iz 14. veka koji su nosili vitezovi Svetog Kneza Lazara, pancir sa metalnim pločicama    koji nije mogao da se preseče mačem ili sekirom, ali je bio rizičan za strele, zatim zaštitna tunika i dvosekli mač koji je tada bio poznat kao “srpski mač”. Vitezovi su imali zaštitne oklope za ruke, tzv.spojnice,  štitnike za cevanice i laktove i zaštnitne rukavice – gantle.

Svaki oklop težio je od 8 do 20 i više kilograma, a vitezovi su često iziskivali pomoć kako bi uzjahali konja. Na srednjovekovnim srpskim oklopima očigledan je uticaj Vizantije, ali su oni nabavljani i iz Venecije, ili izrađivani i  kovani u domaćim radionicama. Izgled oklopa srpskih srednjovekovnih vitezova koji su pripadali Redu zmaja, poput despota Stefana Lazarevića  mogu se videti na brojnim freskama u našim manastirima.

Jedan od oklopnika koga su Užičani danas mogli da vide bio je i Petar Nikolić, učenik i član društva koji kaže da je istorija sama po sebi interesantna kao i samo viteštvo kao čin.

-Potrebno je gajiti viteški duh koji se danas izgubio. Poštenje se danas izgubilo i dosta je različito ponašanje i mladih i starijih i treba podsetiti ljude kakvi smo nekada bili i šta je viteški duh – kaže Petar.

Srednjoškolac Nemanja Stanić kaže da je zanimljivo upoznavanje sa svakim delom viteške opreme, i da je vitezovima sigurno bilo teško da nose oklope i da je zahvaljujući društvu imao svojevrstan čas istorije.

Srpsko viteško društvo “Stari grad” poziva Užičane posebno mlade da im se pridruže, i dodaju da u svom sastavu pored istoričara, imaju i areheologe i zanatlije sa svojim rukotvorinama.