Pocetna Društvo Poseta britanske ambasadorke i skandal u domaćoj režiji 

Poseta britanske ambasadorke i skandal u domaćoj režiji 

3652
2
Podelite

Ambasadorka Velike Britanije Šan Makleod posetila je danas Užice, razgovarala sa gradskim rukovodstvom, posetila izložbu “Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji” u Narodnom muzeju i obišla hidrocentralu “Pod gradom” na Đetinji.

U obraćanju na srpskom jeziku Šan Makleod je rekla da se prvi put nalazi  u Užicu i uputila reči zahvalnosti domaćinima na toploj dobrodošlici. Ona je dodala da se raduje ponovnoj poseti Užicu  koji je jako zanimljiv grad.

– Ja sam prva žena britanska ambasadorka u Beogradu i drago mi je da Užice prvi put na čelu grada ima gradonačelnicu – navela je Makleod i izrazila utiske posle posete centrali “pod gradom” gde se sa domaćinima fotografisala pored biste Nikole Tesle.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević tokom razgovora u kabinetu upoznala je visoku gošću sa istorijatom Grada Užica i problemima i nova poseta dogovorena je do kraja godine.

-Najviše smo razgovarali o ekologiji i zaštiti životne sredine i nadam se da ćemo u periodu koji je pred nama uspeti da zajedno sa ambasadom Velike Britanije napravimo projekat upravo iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine – navela je Radivojević uz podsećanje da je ambasadorka pre toga bila oduševljena izložbom.

-Ambasadorka Velike Britanije je najavila novu posetu Užicu do kraja ove godine što nam je izuzetno drago – reči su gradonačelnice Užica dr Raković-Radivojević.

Za razliku od snimanja i fotografisanja u Gradskoj kući i Narodnom muzeju novinarima danas nije bilo dozvoljeno da kroče u posed EPS-a i prođu kroz metalnu kapiju kako bi uzeli izjave ispred objekta centrale “Pod gradom” jer im to nije dozvolilo obezbeđenje EPS-a.

Izvesni Joca iz obezbeđenja centrale rekao je da ulazak novinara nije dozvoljen i nije prijavljen, odnosno da to ne dozvoljava direktor EPS-a za obnovljive izvore energije. Ni predstavnici informativne službe grada nisu uspeli u nameri kako bi visoka gošća dala izjavu ispred objekta. Obrazloženje je najpre glasilo korona, a zatim neumoljivost jednog direktora EPS-a jer su u toku radovi na trećem agregatu.

Kao da je u pitanju nuklearni reaktor, a ne treći agregat jedne hidrocentrale čija ugradnja zaslužuje detaljnu analizu od strane pre svega užičkih novinara, novinari su ostali ispred kapije centrale “Pod gradom” dok je trajala poseta ambasadorke.

Novinari su hteli da napuste događaj, ali u znak poštovanja sačekali su izjavu vioske gošće koja je prvi put u njihovom gradu.

Ovaj skandal pokreće mnoga pitanja. Pre svega ko je direktor EPS-a za obnovljive izvore energije i zašto treći agregat nije završen 1. avgusta pred 120. godišnjicu obeležavanja  početka njenog rada?

Zašto je uopšte i ugrađivan kada je centrala “Pod gradom” zaštićena kao kultuno dobro pred Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu. Naravno ugradnja se odvijala uz saglasnost ove institucije, ali da li se neko seća odluke Skupštine grada Uzica od pre 2012. godine da se centrala kandiduje sa izgledom iz 1900. godine i jazom  za UNESKO i zašto je prekršena? Kakve su ingerencije Narodnog muzeja i Grada Užica nad centralom “Pod gradom”? I EPS je vlasništvo države, odnosno građana Srbije, a samim tim i centrale “Pod gradom”, ili možda nije tako!?

Koliko je mladih Užičana ili turista  imalo priliku da uđe i vidi mašine u centrali iz 1900. godine kada je ovaj objekat stalno zatvoren ili se u njemu izvode nekakvi radovi? Skandalozno!

2 Komentari

  1. Mafija! Kriminalci! Ljudski otpad! Psihopate!
    Zarobljena država, oteta od gradjana!
    Drzava u raljama mafije i raznih interesnih grupa.
    To su prave reči!
    Skandal može da napravi i moja komšinka, ako se na primer gola provoza liftom. To je skandal, a ovo su druge stvari i imaju drugu terminologiju.

  2. Dali se amsadorka izvinila što su me Engleski piloti (” saveznici”) tu baš kod centrale(unesto da gađaju Nemce )1944god.mene lično gađali bombama u glavu!

Ostavite odgovor