Pocetna Društvo Za pepeo besplatne vreće

Za pepeo besplatne vreće

359
1
Podelite

Sa početkom grejne sezone u Užicu počinju i problemi vezano za kvalitet vazduha. Jedan od problema je i odnošenje pepela.JKP “Bioktoš” od iduće nedelje počeće sa raspodelom 10.000 besplatnih vreća za pepeo.

Proteklih godina na oko 300 lokacija bile su postavljene posude za pepeo da bi se izbeglo paljenje kontejnera.

-U vreće  težine 15 kilograma odlagaće se ohlađeni pepeo. Radnici JKP “Bioktoš”  distribuiraće vreće  na terenu ili u prostorijama ovog preduzeća na Zelenoj pijaci. Građani će vreće dobiti besplatno a odlagaće ih pored kontejnera-naveo je Ivan Stanisavljević, član Gradskog veća za javna preduzeća.

Odnošenje pepela biće po redovnom planu i biće odlagan na staroj deponiji Sarića Osoje,  a vreće će biti reciklirane na Deponiji “Duboko”.

-Smatram da će ova akcija biti uspešno realizovana jer je ovo doprinos kvalitetu vazduha i čistoći u gradu. Ovakve aktivnosti uspešno se odvijaju i u drugim gradovima-dodao je Stanisavljević.

Nada Jovičić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine navela je da je Grad  i do sada ulagao sredstva u rešavanje problema kvaliteta vazduha i velike zagađenosti tokom zimskih meseci.

-Aerozagađenje je gorući problem za zdravlje stanovništva, a gasifikacijom je obuhvaćeno kroz konverziju 75 odsto kapaciteta Gradske toplane. U poslednjih pet godina Grad sufinansira stambene objekte kroz  mere energetske efikasnosti  koje daju rezultate. Smanjuje se broj dana registrovanih sa povećanom emisijom štetnih čestica-rekla je Jovičić.

Na Automatskoj mernoj stanici u Omladinskoj ulici u 2019.godini izmereno je 120 dana sa povećanom emisijom zagađujućih materija, a na mernoj stanici kod Gradske biblioteke izmereno 86 dana. To je manje dana  u odnosu na prethodne godine. Ovo se prvenstveno odnosi na PM 10 zagađujuće čestice koje se prate na oba merna mesta.

Dodajmo,  da jedan od faktora zagađenja pored grejne sezone je i saobraćaj.

1 komentar

  1. Mozete deliti sta hocete, dok neko ne bude kaznjen za paljenje kontejnera, ne vredi nista! Uvek na istim mestima gori, znaci da isti ljudi pale!

Ostavite odgovor