Pocetna Društvo Aplauz ruši predrasude

Aplauz ruši predrasude

1217
0
Podelite

Aplauz nakon nastupa ruši sve barijere, formirane predrasude, stereotipe prema osobama sa invaliditetom 

Radionice glume u organizaciji Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize, kontinuirano uveseljavaju korisnike Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju od juna ove godine. Svoju uvežbanost pred publikom, u okviru Nedelje solidarnosti sa osobama sa cerebralnom I dečijom paralizom, mladi glumci su pokazali kroz tri skeča iz serijala ,,Vruć vetar” i pesmu “Plava zvezda” od Miroslava Mike Antića.

Pesmu su izvele Ivona, Tijana i Jovana, a posebnu pažnju privukao je Đorđe, učenik požeške gimnazije I nekadašnji korisnik Dnevnog boravka, koji je na originalan način izveo imitacije nekoliko javnih ličnosti. Uloge u tekstu iz serijala “Vruć Vetar” tumačili su Nikola, Đorđe, Marijana, Jovana, Aleksandar i Tijana, za koje je ovaj nastup bio posebno značajan.

Defektolog, Danka Purić istakla je da su Dramske radionice su posebno značajne za emocionalni i socijalni razvoj korisnika Dnevnog boravka.

-Ovakve aktivnosti razvijaju samopouzdanje, osećaj odgovornosti, solidarnosti, podstiču njihove govorno-jezičke sposobnosti, međusobnu upućenost i interakciju, objašnjava ona.

Važnost radionica, ali I javnog nastupa koji podrazumeva priznanje za trud I uspešno izvođenje, ističe I pedagog, Maja Janjušević.

-Poseban osećaj zadovoljstva kod korisnika se vidi prilikom javnog nastupa, naročito nakon dobijenog aplauza. Na ovaj način se ruše sve barijere, formirane predrasude, stereotipi prema osobama sa invaliditetom i ostvaruje se model socijalne inkluzije”.

Iz Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju objašnjavaju da zbog trenutne epidemiološke situacije nisu bili u mogućnosti da pozovu veliki broj gostiju na priredbu povodom Nedelje solidarnosti sa osobama sa cerebralnom i dečijom paralizom. Ipak, zadovoljstvo da učestvuju u aplauzu upućenom sve boljim glumcima iz Dnevnog boravka imali su gradski većnik za socijalna pitanja, Slobodan Grbić, jedna od nosilaca projekta, Ana Đokić, direktorka “Gradskog centra za usluge u socijalnoj zaštiti” Dragica Milosavljević, koordinatorka Dnevnog boravka, Milena Stanišić, kao i predstavnici Doma učenika srednjih škola.