Pocetna Društvo Nova kovid ambulanta i oprema užičke bolnice

Nova kovid ambulanta i oprema užičke bolnice

793
0
Podelite

Prvi pacijenti već su pregledani u novoj kovid ambulanti Infektivnog odeljenja Opšte bolnice Užice. Prostor ima 92 kvadrata sa dve ordinacije i čekaonicom, a opremljen je i mobilnim rendgen aparatom. Kovid ambulanta urađena je od donacija privrednika iz Užica, Priboja i Prijepolja.

-Svi zdravstveni radnici su dosta spremniji u odnosu na protekli period kada smo zbrinjavali veliki broj pacijenata. U planu je da se obezbedi i jedan kontejner za čekaonicu u užičkom Domu zdravlja – rekao je dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice na konferenciji za medije.

On je naveo da je od vikenda povećan broj pozitivnih i pregleda ali i hospitalizovanih pacijenata. Ukupno ih je 55 od kojih je u privremenoj kovid bolnici u krugu bivše kasarne 50 pacijenata plus dvoje dece. Posebno je povećan broj pacijenata iz Prijepolja, pa je upućen dopis predsedniku opštine da počnu da primenjuju mere koje su im na raspolaganju jer je to najveća pomoć zdravstvenom sistemu.

U kovid bolnicu juče je dovezeno šestoro pozitivnih na koronavirus, ali svakoga dana se taj broj menja. U toku dana se očekuje oko 300 pregleda kojih je tokom vikenda bilo 170 u okrugu. Pacijenti su starosti najčešće od 35-65 godina.

Izvan kovid sistema rade se sve operacije i zakazivanja su redovna kao i kontrole iz ranijeg perioda. Dr Božović je posebno istakao velike državne investicije preko Ministarstva zdravlja u zdravstveni sistem Zlatiborskog okruga a prvenstvreno u Opštu bolnicu Užice. Na osnovu odluka Ministarstva zdravlja užička bolnica dobiće skener i novu angio salu, a u proteklom periodu obezbeđena je velika količina nove opreme ukupne vrednost preko dva miliona evra.

Vozni park užičke bolnice ima i tri nova sanitetska vozila jer se obavlja veliki broj transporta u Beograd. Od oportuniteta dobijeno je kompletno opremljeno sanitetsko vozilo za prevoz beba.

Ove godine primljeno je i 268 zdravstvenih radnika na neodređeno vreme od kojih je 60 lekara, 145 sestara i plus nemedicinsko osolje od kojih je 202 u kovid sistemu.

Dodajmo, da je od petka 23.oktobra počeo prijem prvih pacijenata doniranje kovid plazme u užičkoj transfuziji. Očekuje se i da uskoro proces PCR laboratorije Zavoda za javno zdravlje Užice bude završen jer je u bolnici već obezbeđen prostor za tu namenu.

Ostavite odgovor