Pocetna Društvo Odložiti javne i privatne skupove

Odložiti javne i privatne skupove

974
0
Podelite

Na sednici užičkog Gradskog štaba za vanredne situacije nisu donete nove mere ali zatražena primena postojećih zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa.

-Preporuka je da se svi planirani javni i privatni skupovu budu odloženi do stabilizacije epidemiološke situacije.Najveći rizik od zaražavanja su okupljanja u zatvorenim prostorima, kafićima, restoranima, privatnim proslavama i zato je preporuka da se izbegavaju rizična okupljanja,  da se nosi zaštitna maska  u zatvorenom i otvorenom prostoru, održava propisana distanca.

Sve više je slučajeva u radnim kolektivima, a zakonska obaveza poslodavacva je da prate zdsravstveno stanje zaposlenih i da blagovremeno reaguju. U slučaju pojave simptoma i sumnjivih kontakata da preduzmu sve mere koje su propisane za zaštitu zdravlja zaposlenih u aktima o bezbednosti i zdravlja na radu-rekla je dr Jelena Radović Radivojević, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnica Užica.

Nisu uvedene dodatne mere ali će se dnevno pratiti epidemilošku situaciju u gradu Užicu. Na osnovu toga uvodiće se  nova ograničenja uz pojačan inspekcijski nadzor.

Dr Slobodan Jovićević, član Gradskog štaba i v.d direktor Opšte bolnice Užice rekao je da se u užičkoj bolnici leče pacijenti iz celog Zlatiborskog okruga. Trenutno je 89 kovid pozitivnih ili sa sumnjom koji čekaju test, a maksimalno se koriste kapaciteti kovid bolnice u krugu kasarne. Tu su svi smešteni osim sedam bolesnika koji su u intenzivnoj  nezi  i nalazi se na nekom od vidova mehaničke ventilacije.

-Dok god kapaciteti budu dozvoljavali svi pacijenti će biti smeštani u kovid bolnicu. Najveći priliv pacijenata je  iz Prijepolja i Kosjerića srazmerno broju stanovnika. U ovom trenutku Opšta bolnica Užice zadovoljava sve potrebe što se tiče lečenja, ima lekova i zaštitne opreme-naveo je dr Jovićević.

Dr Aleksandra Andrić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Užice istakla je da registruju pogoršanje epidemiloške situacije u celom okrugu i Gradu Užicu.

-Beležimo porast broja novoobolelih od koronavirusa počev od oktobra meseca. U septembru testirano je iz Užica oko 150 lica a pozitivno je bilo 17, u oktobru testirano oko 200 pozitivna 63 lica, a u novembru do danas testirano oko 50 lica od kojih je 38 pozitivno na koronavirus-precizirala je dr Andrić.

Svi pacijenti koji imaju blagu kliničku sliku leče se u kućnim uslovima i nalaze se u samoizolaciji.Intenzivno se istražuju kontakti jer je to jedan od najvažnijih elemenata kontrole ove epidemije. Svi kontakti koji su bili sa pozitivnim osobama