Pocetna Društvo Nagrada za tehnološku inovaciju

Nagrada za tehnološku inovaciju

1072
0
Podelite

U timu su bili Tanja Aleksić, Andrijana Vranić i Slaviša Jovanović sa Biljanom Nikolić, mentorom. Inovacija „Parking servis“ je unapređena verzija već postojećeg servisa

Učenici Tehničke škole iz Užica osvojili su treće mesto u finalu nacionalnog onlajn takmičenja za najbolju tehnološku inovacije. U timu su bili Tanja Aleksić, Andrijana Vranić i Slaviša Jovanović sa profesorkom Biljanom Nikolić, mentorom.Oni su predstavljali školu sa inovacijom “Parking servis”.


-Inovacija „Parking servis“ je unapređena verzija već postojećeg parking servisa koji se koristi u nekim gradovima u Srbiji. Noviteti u ovoj verziji servisa jesu da će on umrežiti sve parkinge u jednom gradu, dok će se kasnije raditi i na umrežavanju što većeg broja gradova u jedinstven sistem-istakla je za “Vesti”Biljana Nikolić, mentor.

Korisnicima servisa biće omogućeno da kroz upotrebu aplikacije u svakom trenutku znaju da li na određenom parkingu postoji slobodno parking mesto, čime će uštedeti vreme i gorivo utrošene na pronalazak odgovarajućeg mesta.

I kod nas i u inostranstvu već postoji neki oblik parking servisa. U gradovima kod nas lokacije za parkiranje podeljene su po zonama, a naplata se vrši putem SMS poruka. -Parkinzi su uglavnom međusobno nepovezani i nezavisni, a na ulazu radi službenik koji vrši prijavu, odjavu i naplatu usluge.Uvođenjem našeg sistema celokupan proces prijave i odjave sa parkinga će se automatizovati i skratiti, pa neće biti potrebe za radnicima na prijavi. Takođe, korisnici će moći da rezervišu mesto unapred i osiguraju da će imati gde da se parkiraju, što ni sa jednim konkurentnim sistemom nije slučaj. Trenutno u Srbiji, svaki grad ima svoj zasebni sistem, dok će kod našeg rešenja svi gradovi biti povezani što značajno olakšava pronalazak adekvatnog parking mesta u nepoznatom gradu – objasnila je Nikolić.

Takmičenje je organizovalo Ministarstvo prosvete u saradnji sa tehničkim fakultetima iz Beograda i Novog Sada, Privrednom komorom Srbije i RTS.