Pocetna Društvo Šta je brzi test?

Šta je brzi test?

1818
0
Podelite

Uzorak za antigenski test se dobija brisom i rezultat se dobija posle 30 minuta. Izvođenje testa se vrši u svim domovima zdravlja i bolnicama u okrugu pacijentima za koje se sumnja da imaju infekciju.

S obzirom da se dnevno testira sve više lica koja se javljaju u kovid ambulante zbog sumnji na koronavirus za „Vesti“ dr Marija Palikuća, specijalista mikrobiologije sa parazitologijom, načelnik Centra za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravlje Užice objašnjava kako se uzima i šta pokazuje brzi test.

Antigenski test je brz dijagnostički test za (ima-nema) detekciju SARS- CoV-2 antigena, kao dela virusne čestice, u uzorcima nazofaringealnog brisa odnosno zadnjeg zida nosne šupljine kod osoba koje ispunjavaju kliničke i/ili epidemiološke kriterijume COVID-19.

Dr Marija Palikuća kaže da je namenjen kao pomoć dijagnozi infekcije SARS- CoV-2. Uzorak za antigenski test se dobija brisom i rezultat se dobija posle 30 minuta. Izvođenje testa se vrši u svim domovima zdravlja i bolnicama u okrugu pacijentima za koje se sumnja da imaju infekciju. A u Zavodu za javno zdravlje Užice određenim kategorijama i to osobama koje se smeštaju u domove za stare i druge ustanove kolektivnog smeštaja i državljanima Republike Srbije koji su prilikom seroloških testova IgM pozitivni.

– Pozitivan nalaz testa ukazuje da je osoba bila u kontaktu sa virusom i shodno svom zdravstvenom stanju dobija odgovarajuću terapiju. Negativni rezultati ne isključuju infekciju i stoga se ne mogu koristiti kao jedina osnova za lečenje. Oni se moraju kombinovati sa sveobuhvatnim kliničkim nalazom i epidemiološkim informacijama. Pouzdanost rezultata ovog testa zavisi pre svega od kvaliteta uzorkovanja i načina izrade samog testa. PCR testiranje se obavlja u slučaju kada se klinička slika ne podudara sa rezultatom antigenskog testa odnosno ukoliko osoba ima simptome koji ukazuju na postojanje virusne infekcije, a antigenski test je negativan-ističe dr Palikuća.

Rezultati koje objavljuje Zavod za javno zdravlje Užice podrazumevaju sve pozitivne i PCR i antigen testove.

-Pacijenti koji primete da imaju neke od simtoma COVID-19 infekcije kao što su povišena telesna temperatura, malaksalost, glavobolja, bol u grlu, gubitak čula ukusa i mirisa treba da se jave u Kovid ambulantu gde lekar procenjuje ima li potrebe za testiranjem-naglasila je dr Palikuća iz Zavoda za javno zdravlje Užice.