Pocetna Društvo „Ćira“ počeo zimsku sezonu

„Ćira“ počeo zimsku sezonu

706
0
Podelite

Zimska sezona na muzejsko-turističkoj železnici „Šarganska osmica“ počela je 25. decembra i trajaće do 24. januara naredne godine. Prve vožnje jednom od najatraktivnijih pruga uskog koloseka u Evropi bile su u maksimalno trenutno dozvoljenom kapacitetu.

Popularni „ćira“ svakodnevno će voziti grupe ljubitelja železnica uskog koloseka i zimske planinske idile na relaciji Mokra Gora – Jatare – Mokra Gora sa zadržavanjem na vidikovcima Golubići i Ludi kamen. Polazak je u 11,45 časova, a ukoliko bude interesovanja, biće uveden fakultativni voz sa polaskom u 13,30 časova.

-Ranije su većinu naših putnika činili stranci, a sada su to, na naše zadovoljstvo, domaći gosti. Prvih nekoliko dana zadovoljni smo interesovanjem i brojem putnika i uglavnom su to pojedinačni gosti. Međutim, zbog trenutne epidemiološke situacije, broj putnika u vozu je ograničen, a to je 50 odsto u odnosu na pun kapacitet, odnosno, maksimalno u vozu možemo da imamo 60 putnika koji se, kao i zaposleni na „Šarganskoj osmici“, pridržavaju svih preporučenih epidemijskih mera zaštite od širenja virusa korona, obavezno nošenje maske i držanja distance i uz svakodnevnu dezinfekciju voznih sredstava – rekao nam je Željko Špijunović, iz „Srbija voza“.

Cena karte je 600 dinara za sve kategorije putnika, s tim što deca do šest godina ne plaćaju vožnju. Inače, tokom letnje sezone koja je ove godine kraće trajala zbog epidemije, „ćira“ je prevezao više od 30.000 putnika.

Što se tiče smeštajnih kapaciteta u konačištu „Osmica“ u Mokroj Gori, oni su popunjeni tokom novogodišnjih i božićnih praznika, a to su uglavnom domaći, stalni gosti. Organizovanog dočeka Nove godine nema kao što ih nije bilo ni ranijih godina. Kako su nam rekli u konačištu, cene smeštaja su nepromenjene.