Pocetna Društvo Ledenih dana grejanje i tokom noći

Ledenih dana grejanje i tokom noći

775
0
Podelite

Povodom najave ledenih dana u JKP „Gradska toplana Užice“ podsećaju da ima usvojen plan rada u zavisnosti od spoljne temperature i da će svakako usled najavljenih niskih spoljnih temperatu i zbog potrebe za tehničko tehnološkom zaštitom sistema doći do produžetka grejnog dana.

– Ukoliko se temperature budu spuštale ispod -12 stepeni Celzijusovih usled tehničko tehnološke zaštite sistema postrojenja će raditi produženo po potrebi bez prekida, tako da građani mogu očekivati tople radijatore i posle 21 čas tokom noćnih sati – navodi izvršni direktor Gradske toplane Užice Branko Filipović.

On dodaje da je uzrok prestanka grejanja za konzum kotlarnice „Blok Zlatibor“ bio kvar na toplovodnoj mreži kotlarnice u delu kod Narodnog pozorišta koji je saniran.

-Pomenuta deonica je u jako lošem stanju usled starosti i korozije. Magistralni toplovod pomenute kotlarnice je izgrađen oko 1988 godine. Takođe godinama unazad pomenuta deonica je plavljena usled havarija na istoj toplovodnoj mreži kao i vodovodnoj i kanalizacionoj, tako i tokom rekonstrukcije ulice.
Samu deonicu nije moguće izolovati od ostatka mreže, iz razloga održavanja pritiska u sistemu koji se obavlja preko donice u M.M.Magazinović, pa svaki kvar u navdenoj deonici oseća ceo konzum postrojenja – navodi izvršni direktor užičke toplane.

On dodaje da kvarovi i prekidi u isporuci toplotne energije nisu nastali kao posledica rada kotlarnice „Blok Zlatibor“. Podseća da je sa izgradnjom postrojenja „Međaj“ u planu i rekonstrukcija čitavog sistema što podrazumeva i bolje rešen sistem za održavanje pritiska i hemijsku pripremu vode.

– Što se tiče budućeg postrojenja „Međaj“ završen je „Idejni projekat postrojenja“ i „Studija opravdanosti postrojenja“ kao i sva neophodna dokumentacija u skladu sa zakonom o „Planiranju i izgradnji“ do navedenog projekta i studije. Na osnovu njih je moguće opredeliti sredstva za ostatak dokumentacije i izgradnju. U toku je izrada „Urbanističkog projekta za infrastrukturni most“, „Projekat rušenja na katastarskim parcelama 8506/4 i 8507/2 KO Užice“,( potez Autobuska i Železnička stanica) „Studija o proceni uticaja na životnu sredinu“. Predstoji tokom godine izrada idejnih rešenja za lokacijske uslove i projekti za građevinsku dozvolu i projekti za izvođenje kao i tehnička kontrola istih – kaže tehnički direktor Gradske toplane Užice.

Filipović dodaje da je Studijom opravdanosti predviđeno da se postrojenje gradi od sredstava toplane, iz budžeta Grada i Republike. Izradu projektne dokumentacije finansira toplana. Idejnim projektom koji nije obuhvatao infrastrukturni most i priključne takse na infrastrukturu procenjeno je da će izrada
postrojenja koštati približno 360 miliona dinara.