Pocetna Društvo Poskupeo med, nestašica propolisa

Poskupeo med, nestašica propolisa

1187
0
Podelite

Kretanja na svetskom tržištu uslovila su poskupljenje meda i kod nas i gotovo nestašicu propolisa koji je veoma tražen u  vremenu korone. Cena meda u otkupu skočila je 60 odsto, a  na malo ukoliko  ga pčelari uopšte imaju za 15 do 30 odsto i kreće se od 800 do 1000 dinara za bagrem.

-Par proteklih loših godina uslovilo je manjak meda na svetskoj pijaci. Gotovo da ni jedna godina nije bila ekstremno dobra, pa čak i zemlje Evropske unije koje imaju dobre prinose  sve više uvoze med – navodi Petar Lukić iz užičkog Udruženja pčelara.

On kaže da su otkupne cene   meda pred Novu godinu skočile za 60 odsto sa 3 i 4 evra za kilogram bagrema najpre na 6,3, a nešto kasnije čak i 7,3 evra.

Što se tiče maloprodajnih cena meda ovakav skok nije zabeležen kao u veleprodaji već je nešto manji i iznosi  15 do 30 odsto tako da je bagremov med sa 700 dinara skočio na 800-1000 dinara.

– Na tržištu je velika potražnja za propolisom zbog korone i bukvalno  ga nema. Cena sirovog propolisa skočila je sa 50 na 100 evra po kilogramu, bio bi plaćen i više, ali ga nema i deficitaran je – dodaje Petar Lukić koji ponavlja da su na novogodišnji skok cene meda uticale prethodne loše medonosne godine i epidemija korone.