Pocetna Društvo Otvoreno razvojno savetovalište za decu

Otvoreno razvojno savetovalište za decu

860
0
Podelite

U Centru za majku i dete užičkog Doma zdravlja otvoreno je razvojno savetovište za decu od rođenja do 18. godine života. Savetovalište je opremljeno za decu sa smetnjama u razvoju i
radiće svakog dana od 13-15 časova, a pored pedijatra po potrebi će raditi logoped, defektolog, psiholog i dečji neurolog.

-Grad Užice od Ministarstva za demografiju i populacionu politiku dobio je preko 22 miliona dinara za različite oblasti podrške populacionoj politici. Polovina od toga novca usmerena je Domu zdravlja, tako da ćemo i ubuduće nastaviti da konkurišemo sa projektinma za unapređenje populacione politike- istakla je Mirjana Radivojčević, pomoćnica gradonačelnice Užica.

Dr Nikola Malidžan, v.d direktor Doma zdravlja Užice rekao je da od ovih sredstava opremljen je deo prostora radi unapređenja zdravstvene zaštite dece sa smetnjama u razvoju, nabavljena su
tri vozila za patronažnu službu i ultrazvučni aparat kukova za  bebe.

Dr Novka Garabinović Vukašinović, pedijatar i načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece objasnila je da otvaranjem razvojnog savetovališta deca će imati specijalan tretman ako imaju smetnje.

-Sve više je dece koja imaju smetnje u razvoju psihomotoričkog, emocionalnog, govorne i mentalne smetnje… Mi prepoznajemo decu koja imaju smetnje u razvoju pa ih usmeravamo na pojedinačne preglede, a sada ćemo sve to objediniti u razvojnom savetovalištu, zaključila je dr Garabinović Vukašinović.

Već pri prvoj poseti kod prevremeno rođene dece ili one koja u startu imaju neki drugi rizik, problem se prepoznaju u uzrastu već od tri ili šest meseci, a zatim se prati njihov razvoj radi adekvatnog lečenja.

U Centru za majku i dete radi jedan logoped a postoje potrebe za još dva, kao i za većim brojem pedijatara kojih je sada 11 što je nedovoljno za Užice i Sevojno.