Pocetna Kultura Od 1. marta do 1. aprila neće raditi sa korisnicima

Od 1. marta do 1. aprila neće raditi sa korisnicima

797
0
Podelite

Narodna biblioteka Užice tokom redovne revizije bibliotečkog fonda koja će trajati mesec dana, od 1. marta do 1. aprila, neće raditi sa korisnicima, zato iz Biblioteke apeluju na sve one kojima je potrebno da pozajme knjigu to učine do 27. februara pošto to narednih mesec dana neće moći. Osim toga, svi koji imaju pozajmljene knjige duže od mesec dana, važno je da ih vrate pre početka revizije kako bi bilo ustanovljeno pravo stanje fonda, a iz Biblioteke poručuju, da neće biti kaznenih mera zbog prekoračenja roka predviđenog za zadržavanje knjige

Po rečima Dušice Murić, višeg diplomiranog bibliotekara, direktora užičke Narodne biblioteke, pripreme za reviziju bibliotečkog fonda odvijale su se mesecima unazad na svim odeljenjima, jer su na ovim poslovima angažovani svi bibliotečki radnici.

-Revizijom se utvrđuje stvarno, brojčano i fizičko stanje inventarisane bibliotečko-informacione građe i izvora koja je vlasništvo biblioteke, pravna zaštita i aktuelnost bibliotečkih fondova. Revizija može da bude redovna i vanredna. Mi ćemo sada obaviti redovnu reviziju bibliotečke građe i izvora koja se obavlja kontinuirano najmanje jednom u deset godina bez obzira na vrstu biblioteke, veličinu fonda i obuhvata celokupni bibliotečki fond. Ovog puta radićemo samo reviziju monografskih publikacija, a naredne godine planiramo reviziju periodičnih, odnosno, serijskih publikacija. – navela je Dušica Murić podsetivši da je poslednja revizija rađena 2007. godine, a da je od 2013. godine počelo unošenje celokupnog fonda u cobiss bazu, odnosno, u onlajn katalog.

Celokupan fond u Biblioteci sadrži preko 170.000 publikacija, a tokom revizije biće utvrđeno precizno stanje fonda. Po rečima Dušice Murić, posle detaljnih provera, biće sačinjene liste predloga za rashod po tri osnova: popis jedinica bibliotečko-informacione građe i izvora koje nisu nađene na licu mesta, popis nevraćenih jedinica bibliotečko-informacione građe i izvora i popis dotrajalih i neupotrebljivih jedinica bibliotečko-informacione građe i izvora i popis neaktuelnih jedinica bibliotečko-informacione građe i izvora. Zapisnik i izveštaj o reviziji razmatraće Upravni odbor Biblioteke, a posle toga doneće odluku o otpisu bibliotečke građe.

-Revizija knjiga je zaista obiman i vrlo odgovoran posao, koji iziskuje veliku preciznost, kako bi dobijene informacije bile tačne. Usklađenost ovih podataka je vrlo važna kako za bibliotekare, tako i za same korisnike – rekla je Dušica Murić i istakla da za vreme trajanja revizije Biblioteka neće raditi sa korisnicima mesec dana, a to je planirano od 1. marta do 1. aprila.

-Molimo naše korisnike da publikacije koje su im potrebne pozajme do 27. februara kada je i poslednji radni dan kada ćemo raditi sa korisnicima, pa u martu to neće biti moguće. Ujedno molimo i sve naše korisnike da vrate knjige koje su pozajmljene duže od mesec dana. Takođe, ukoliko su na svojoj polici pronašli knjigu sa našim pečatom ili nalepnicom, a nisu ni znali da je kod njih, da je donesu bez ustručavanja. Ovim putem naglašavamo i da neće biti nikakvih kaznenih mera. Bitno nam je samo da knjige budu vraćene kako bismo ustanovili pravo stanje fonda – istakla je direktorka Dušica Murić i podsetila da je rok za vraćanje knjige u Biblioteku 15 dana s tim što ga je moguće produžiti još toliko.

Užička Narodna biblioteka trenutno ima ukupno oko sedam hiljada članova, a porodična članarina za dve osobe je 700 dinara i ova cena nije menjana deset godina unazad. Osim u vreme vanrednog stanja, Biblioteka tokom epidemije virusa korona radi kao i pre epidemije od 7,30 do 20 radnim danima i subotom od 08 do 13 časova subotom.