Pocetna Kultura Iskreno i autentično

Iskreno i autentično

1252
0
Podelite

Ovogodišnja izlagačka sezona u Gradskoj galeriji u Užicu počela je 18. februara, izložbom radova akademskog slikara Dragana Vićentića, kako je istakao Zoran Cvetić, direktor Galerije, „renomiranog autora koji je već 15 godina aktuelan na užičkoj likovnoj sceni“.

Izložba Sub Lunae Hypnosi sadrži dvadesetak radova od kojih je pet slika velikog formata – ulja na platnu u kombinaciji sa pečenim ugljenom ili uljanim stikom pod nazivom Depressio Sub Lunae Hypnosi i crteži srednjeg i manjeg formata. Izložba je otvorena naredne tri sedmice.

Prva samostalna izložba Dragana Vićentića realizovana je baš u prostoru Gradske galerije 2009. godine pod nazivom Homo – animal. Sada je ovo njegova jedanaesta samostalna izložba u Srbiji, a četvrta u Užicu.

-Od tada na mojoj umetničkoj sceni, razvija se priča na kritici savremenog društva, mada je taj prvi ciklus imao i neki lični, moj, autentični sukob sa samim sobom. Mislim da je logičan nastavak narednih ciklusa koji su krenuli od te 2009., preko izložbi narednih godina koje su nosile radni naziv Depressio – rekao je između ostalog Vićentić prilikom otvaranja izložbe koja je sprovedena uz poštovanje svih zaštitnih mera od širenja zaraze virusa korona.

-Možda je realnost, ako bih je uporedio sa šahovskom tablom, više zastupljena u mračnim poljima, ali za mene je to svet u kojem živimo. Mislim da umetnost nastaje, ipak, iz nekog stanja svesti koje nije tako veselo i razigrano, već više nastaje iz tuge, iz potisnute, jake emocije, ali ja vidim i svetlost u mojim slikama, a ne samo mrak- kaže Vićentić i smatra:

-Ako niste autentični, onda ništa nema smisla. Nije bitno da li je reakcija pozitivna ili negativna, ako ste malo hipnotisani mesecom na ovoj izložbi, onda je moj cilj ostvaren.

Što se tiče daljeg rada, Vićentić navodi da nikada ne planira put i pravac kojim će se u svojoj umetnosti kretati. Kod njega se, jednostavno javi potreba za kretivnošću.

-Prosto, ako ne radim, svrbe me prsti. Idem dalje i nosi me ta slika, grafika crtež u nekom pravcu. Vrlo često se prvo desi slika, a onda definicija te slike ili mi se javi priča koja stoji iza nje – rekao je Vićentić.

Dragan Vićentić rođen je u Užicu 1977. godine. Završio je Akademiju umetnosti na Univerzitetu u Novom Sadu, odsek likovni, smer- slikarstvo, u klasi prof. Milana Blanuše. Na istoj Akademiji završio je i master studije, odsek-likovni, smer-crtež u klasi prof. Milana Staševića. Do sada je, osim što je samostalno izlagao, učestvovao i na brojnim grupnim izložbama, a za svoj rad je nagrađen i mnogim značajnim nagradama. U katalogu koji prati izložbu Sub Lunae Hypnosi, Aleksandar Bandović je, između ostalog napisao da „Vićentić nema kompromisa dok slika: ugljenom se slika mrtva ljubav i ljubavlju se slikaju mrtvi,“ i nastavlja: „Vićentićevo slikarstvo je iskreno i autentično, proizašlo iz neoekspresionizma sada ga više nije potrebno definisati. Slikama nisu potrebne legende kako bi ih objasnili. No, potreban je Mesec kako bismo konačno ugledali slikara, kako bismo prepoznali njegovo sopstvo, kada ga plima konačno izdigne iznad oštrih morskih hridina. I tu nam se slikar otkriva kao krhko, osetljivo biće zapitano iznad ponora koji nas deli.“